Aan het begin van deze eeuw lijken de eigen kracht van jeugdigen en ouders en de kracht van hun omgeving zowel uitgangspunt als doel van het jeugdbeleid en de praktijk.
Welke theoretische en ideële concepten liggen hieraan ten grondslag? Is Nederland ‘over-geprofessionaliseerd’ als het gaat om opvoeden en opgroeien? Kan je simpelweg een deel van de professionals door vrijwilligers vervangen? Zijn we op zoek naar (nieuwe) opvoedingsidealen: van actief burgerschap tot alles eruit halen wat er in het individuele zelf zit? Of is het een vertaling van een steeds dominantere maatschappij- en mensvisie: iedereen kan alles, en wanneer dat niet lukt ben je zelf verantwoordelijk? Of is de roep om zorg voor onszelf toch niet meer dan een dekmantel voor bezuinigingen? En biedt jeugdbeleid en praktijk gericht op eigen kracht en zorg vanuit de directe omgeving, meer of juist minder kansen voor jeugdigen en de samenleving?
Deze vragen hebben Jumelet & Wenink voorgelegd aan een keur aan schrijvers, onderzoekers en professionals die in de dagelijkse opgroei- en opvoedpraktijk werkzaam zijn. Met ‘Het meisje en het konijn’ en 24 andere essays krijgt u een kleurrijk palet van analyses, overdenkingen en overtuigingen. Stuk voor stuk geschreven door gepassioneerde spelers in de jeugdsector. Bekeken met pedagogische, bestuurlijke, filosofische, onderwijskundige en sociologische ‘brillen’. De antwoorden bieden u een mogelijkheid uw visie aan te scherpen en u te behoeden voor al te klakkeloze overname van richtinggevende concepten in het jeugdveld.
Een must voor iedereen die betrokken is bij opvoeden en opgroeien van jeugdigen en de wijze waarop wij in Nederland onze jeugdigen als samenleving tegemoet treden.
Met bijdragen van: Jan-Willem Bedeaux & Krijnie van de Schotel; Andrea Bos & Franke Roor; Gabriel van de Brink; Goos Cardol; Bart Eigeman; Joan Ferrier; Hans van Ewijk; Pieter Hilhorst; Margreth Hoek; Bob Horjus; Heleen Jumelet & Jolien Wenink; Marian van der Klein; Judith Metz, Lucas Meijs, Lonneke Roza, Eva van Baren, Niek Hoogervorst; Chantal Mies & Lucas Meijs; Pauline Naber & Léon van Lier; Margo Scholte & Ard Sprinkhuizen; Tarik Pehlivan, Leo Rutjes & Adimka Uzozie; Trees Pels & Hans Boutellier; Mark van Ostaijen, William Voorberg & Kim Putters; Linda Terpstra & Anke van Dijke; Kees Verhaar; Monique Volman; Guido Walraven; Daan Wienke; Micha de Winter.
“In 26 essays bieden zij een schat aan kennis, informatie, inzichten en ervaringen voor beleid en praktijk. Voor iedereen uit de jeugdsector die betrokken is bij het opvoeden en opgroeien van jeugdigen is deze bundel verplichte kost! “
- Uit een recensie van NBD Biblion (januari 2020)