Het versterken van de Pedagogische Basis is al jaren een belangrijk beleidsdoel, maar in de praktijk komt het maar mondjesmaat van de grond. We weten namelijk te weinig over wat de Pedagogische Basis precies inhoudt, waarom we hierin zouden moeten investeren en hoe we dat kunnen doen.
In antwoord op het toenemende jeugdhulpgebruik zien we bij gemeenten, onderwijs, jeugdgezondheidszorg en kinderopvang een focus op mentale en/of positieve gezondheid en beleidsdoelen als investeren in het ‘voorveld’ en preventie door vroegsignalering. Deze worden vaak als middel gezien waarmee risico’s en problemen in opgroeien en opvoeden kunnen worden voorkomen. De Pedagogische Basis is dan het wonderwoord waarbij de nadruk op investeren, samenwerken, vroegsignaleren leidt tot minder kinderen en jongeren in jeugdhulp. Tegelijkertijd zien we dat jeugdigen, ouders en vanzelfsprekende professionals in het dagelijks leven te maken hebben met complexe maatschappelijke opvoedvraagstukken, als prestatie- en geluksdruk, beleggen van zorg- en opvoedvragen bij het individuele kind en jongere, terwijl er steeds minder toekomstperspectief voor jongeren lijkt te zijn. Micha de Winter houdt in zijn boek Medemenselijk Opvoeden een pleidooi voor een samenlevingspedagogiek als antwoord op het steeds meer problematiseren en vanuit een medische, op het individu gerichte blik kijken naar opvoedingskwesties.
Kinderen, jongeren en gezinnen bijstaan vanuit vanzelfsprekende pedagogische relaties en in hun leefomgeving maakt dat de Pedagogische Basis een cruciale pijler wordt voor duurzamer jeugdbeleid. Maar dat gaat niet vanzelf. In de wijk, het onderwijs, de jeugdgezondheidszorg, kinderopvang en jeugdhulp is het werken aan een versterking van die Pedagogische Basis nodig door kennis uit praktijk, onderzoek en ervaringsdeskundigheid te verdiepen en te delen.
In dit congres gaan we aan de slag met drie kennisbronnen, namelijk wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en ervaringskennis over de verschillende sectoren rondom jeugd en gezin: onderwijs, kinderopvang en jeugdgezondheidszorg. We delen hierbij kernelementen om de Pedagogische Basis te conceptualiseren, operationaliseren en positioneren.