Justine Pardoen
Dr. Justine Pardoen (1959) is ouderschapsjournalist en hoofdredacteur van Ouders Online (www.ouders.nl), dé plek voor ouders en andere opvoeders die behoefte hebben aan informatie of advies met betrekking tot ouderschap, opvoeding of gezondheid van kinderen. Samen met Henk Boeke richtte zij in 1996 dit onafhankelijke, journalistieke platform op, dat nu maandelijks 400.000 bezoekers trekt.
Justine is opgeleid als neerlandicus en taalkundige. In 1998 promoveerde ze op een taalkundig proefschrift. Haar grote gevoeligheid voor taal, kennis van de relatie tussen vorm en betekenis en het effect van taalgebruik gebruikt ze nu in haar dagelijkse praktijk waarin ze ouders en professionele opvoeders voorlichting geeft en adviseert over opvoeding. Sinds 2002 verdiept ze zich speciaal in de media-opvoeding: de begeleiding kinderen in hun omgang met media.
Samen met Remco Pijpers zette ze in 2004 de stichting Mijn Kind Online op, die sinds begin 2014 is samengegaan met Kennisnet. Op dat moment startte ze het nieuwe Bureau Jeugd en Media (www.bureaujeugdenmedia.nl), dat ouders, docenten en jeugdprofessionals gidst door het medialandschap van kinderen en jongeren, met o.a. ouderavonden, lezingen, advies en workshops voor schoolveiligheid.
Het boek
Focus! Over sociale media als de grote afleider is haar vierde titel bij SWP (3e dr.). Samen met Freek Zwanenberg schreef Justine het Handboek Mediawijsheid op School (gratis downloaden via www.mijnkindonline.nl), dat in 2014 helemaal wordt herzien.
Justine is hoofdredacteur van www.mediaopvoeding.nl. Deze gratis vraagbaak voor ouders en professionals is een samenwerking tussen Ouders Online, Mijn Kind Online en prof. dr. Peter Nikken, hoogleraar Erasmus Universiteit en verbonden aan het Nederlands Jeugdinstituut.
Behalve voor lezingen en ouderavonden over mediaopvoeding en trainingen mediawijsheid voor docenten, is Justine in te huren als dagvoorzitter en Socratisch gespreksleider. Ook schrijft ze in opdracht columns en artikelen over opvoeding en ouderschap.
Publicaties
Over sociale media als de grote afleider