Prof.dr. Manfred F.R. Kets de Vries
Bedrijven lijken veel op auto's, zegt Manfred Kets de Vries, distinguished professor bij INSEAD en een van 's werelds grootste managementgoeroes en topexpert op het gebied van leiderschap. Ze lopen niet zelf - behalve bergafwaarts - en ze hebben mensen nodig om ze te laten werken. En niet zomaar mensen, maar de juiste.
De effectiviteit van medewerkers, met name van individuen in leidinggevende posities, bepaalt hoe de organisatorische "machine" presteert. Wat echt grote organisaties onderscheidt, is de houding van haar mensen. Kets de Vries is een hoog aangeschreven expert op het gebied van organisatorisch leiderschap en heeft als missie het soort bedrijven te creëren die het beste in iedereen naar boven halen, wat leidt tot een hogere productiviteit, meer retentie, meer creativiteit, minder stress in de organisatie, meer werktevredenheid en meer voldoening in het leven.
Kets de Vries brengt een uniek en robuust perspectief op leiderschap en de dynamiek van individuele en organisatorische veranderingen, die de wereld van het management, de psychologie en de economie doorkruisen. Zijn onderhoudende en informatieve presentaties, die gebaseerd zijn op diepgaande kennis en expertise die is opgedaan in decennia van werken met
C-suite executives, laten zien dat winnende organisaties die organisaties zijn waar mensen hun maximale potentieel kunnen bereiken: een coachingscultuur heerst, medewerkers beschikken over een stevige dosis emotionele intelligentie, en medewerkers op alle niveaus voelen zich in staat om moedige gesprekken te voeren. Kets de Vries noemt deze authentizante organisaties, oftewel werkplekken waar mensen zich op hun best voelen. Hij legt verder uit dat als we de dynamiek van leiderschap, teams en organisatiecultuur willen begrijpen, we bereid moeten zijn om verder te gaan dan het direct waarneembare. Leiders moeten "nachtvisie" hebben, de capaciteit om individuen en organisaties te helpen transformeren door aandacht te besteden aan een aantal bedrijfskenmerken: interne sociale dynamiek, het ingewikkelde speelveld tussen leiders en volgers, en de onbewuste en onbewuste processen en structuren die het gedrag van individuen en teams beïnvloeden. Het is in '
authentizotic' organisaties waar mensen betekenis vinden in hun werk, genieten van de mensen waarmee zij werken, zijn trots op wat zij doen, en vertrouwen op degenen waar zij voor en met werken.
Kets de Vries is een pionier op het gebied van leiderschapscoaching in groepsverband, waarbij het wordt gebruikt als een ervaringsgerichte trainingsbasis voor het ontwikkelen van effectievere leiders. Hij heeft zijn model gedurende de laatste 20 jaar geperfectioneerd van het aanpassen en leveren van programma's aan top-level executives; het is een bewezen proces waarbij mensen worden aangespoord om zichzelf opnieuw uit te vinden. Vandaag de dag wordt het met succes toegepast over de hele wereld, in organisaties zoals Accenture, BP, Deutsche Bank, Ericsson, GE Capital, Goldman Sachs, Heineken, KPMG, Lego, Lufthansa, McKinsey, Nokia, Novo Nordisk, Shell, Unilever en Volvo Car Corporation.
Met de introductie van de ‘leadership group’ coaching methodologie bij INSEAD heeft Kets de Vries geholpen de cultuur van de instelling en de aard van haar programma's te veranderen. Het uiteindelijke doel van zijn interventietechniek is om organisaties en hun leiders effectiever en menselijker te maken. Om deze oriëntatie op individuele en organisatorische verandering verder mogelijk te maken, is hij tevens voorzitter van het Kets de Vries Instituut (KDVI), een adviesbureau voor strategische leiderschapsontwikkeling. Hij is zeer gericht op het aanleren van beslissers hoe ze hun prestaties kunnen verbeteren door zichzelf te kennen en effectiever te handelen op basis van die kennis - en hoe ze die kennis kunnen gebruiken om betere werkplekken te creëren. Door de mens in het middelpunt van zijn werk te plaatsen, verkennen en ontsluiten Kets de Vries' presentaties en consultaties het raakvlak tussen managementtheorie, psychoanalyse, psychotherapie, executive coaching, neurowetenschappen en evolutionaire psychologie. Zijn vele expertisegebieden variëren van C-suite teambuilding, executive coaching, leiderschap (de heldere en donkere kant) en ondernemerschap, tot verandermanagement en organisatieontwikkeling, carrièredynamiek, talent en crossculturele management en opvolgingsplanning.
Kets de Vries legt zijn provocerende en voorschrijvende inzichten ook schriftelijk vast. Hij is een bestseller auteur, co-auteur of redacteur van meer dan 50 boeken die zich richten op de psychologische realiteiten die bepalend zijn voor - en invloed hebben op - menselijk en organisatorisch gedrag. Deze titels zijn onder andere: "The Leadership Mystique" (2001), "The Leader on the Couch" (2006), "The Hedgehog Effect" (2011), "Mindful Leadership Coaching," en "Down the Rabbit Hole of Leadership" (2018).
Daarnaast heeft Kets de Vries meer dan 400 academische papers gepubliceerd als hoofdstukken in boeken en als artikelen. Hij heeft ook ongeveer 100 casestudies geschreven, waaronder zeven die de Best Case of the Year award hebben gekregen. Hij is een vaste schrijver voor tal van tijdschriften en zijn werk is te zien geweest in top-tier publicaties, waaronder The New York Times, The Wall Street Journal, Los Angeles Times, Fortune, BusinessWeek, The Economist, en Financial Times. Hij draagt ook regelmatig blogs bij aan INSEAD Knowledge en de Harvard Business Review.
Kets de Vries is lid van 17 redactieraden en verkozen tot Fellow van de Academy of Management. Hij is ook mede-opriichter en lid van de International Society for the Psychoanalytic Study of Organizations (ISPSO. Zijn andere onderscheidingen en onderscheidingen zijn talrijk, waaronder de eerste niet-Amerikaanse. ontvanger van de International Leadership Association Lifetime Achievement Award voor zijn bijdragen aan leiderschapsonderzoek en -ontwikkeling (hij wordt beschouwd als een van 's werelds oprichters in de ontwikkeling van leiderschap als vakgebied en discipline); hij ontving een Lifetime Achievement Award van Duitsland voor zijn vooruitgang in het executive onderwijs; de American Psychological Association eerde hem met de Harry en Miriam Levinson Award voor zijn bijdragen aan het organisatie overleg; hij ontving de Freud Memorial Award voor zijn werk om de interface tussen management en psychoanalyse te bevorderen; en hij is de eerste begunstigde van de INSEAD Dominique Héau Award voor "Inspiring Educational Excellence". ” Kets de Vries ontving ook twee eredoctoraten. Als pedagoog en adviseur heeft Kets de Vries in meer dan 50 landen gewerkt.
Publicaties
Reflecties op leiderschap, leven en verandering (gebonden uitgave)
Richting vinden als je je verloren voelt
Richting vinden als je je verloren voelt [E-boek]
Reflecties op leiderschap, leven en verandering [E-boek]