Wim Oerlemans
Wim Oerlemans (1941) is gedurende zijn arbeidzame leven steeds werkzaam geweest in de uitgeverijwereld. Bij diverse bedrijven, wetenschappelijke, medische, kunst- en – vooral – educatieve uitgeverijen, en in verschillende functies, zoals redacteur, productiebegeleider en uitgever. Zijn laatste functie was die van directeur van de educatieve uitgeverij NijghVersluijs.
In het dorp Austerlitz heeft hij zich steeds ingezet voor de dorpsgemeenschap. Hij was voorzitter van de oudercommissie van de kleuterschool en was toen de aanjager van een nieuwe kleuterschool met een nieuw bestuur. Daarna was hij bestuurslid en voorzitter van de vereniging ‘Austerlitz Belang’, een vereniging die de gemeenschappelijke belangen van de dorpsinwoners behartigt en namens het dorp contact houdt met overheden en instellingen.
Hij heeft ook een rol vervuilt als lid van de commissie De Franse Tijd, bij de restauratie van de in 1804 gebouwde Pyramide van Austerlitz. Hij had een leidende rol bij het zeer groots gevierd 200-jarige bestaan van het dorp, geslaagd dankzij de vooral door hem gestimuleerde inzet van de dorpsgemeenschap en vele vrijwilligers. Deze
dorpsgemeenschap stimulerende rol kwam goed van pas bij de oprichting van de coöperatie Austerlitz Zorgt en de stichting van de multifunctionele accommodatie Hart van Austerlitz, waaraan hij als bestuurslid een actieve bijdrage heeft geleverd. Het slagen van deze twee burgerinitiatieven is voor een groot deel te danken aan de grote en actieve participatie vanuit de bevolking. En, belangrijk voor het slagen van elk project dus ook dat in Austerlitz, niet l… maar poetsen!
Hierover hebben Jan Snijders, eerste voorzitter van Austerlitz Zorgt, en hij een boek geschreven: ‘Austerlitz doet het zelf. Hoe een dorp zijn zorg regelde’.
Publicaties
Hoe een dorp zijn zorg regelde