Ellen Hollink-Wolda
Als schoolmaatschappelijk werker ben ik jarenlang werkzaam geweest met kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar op drie basisscholen in een achterstandswijk in Rotterdam-Zuid. Daar werd ik geconfronteerd met heftige problematiek waaronder mishandeling, misbruik, verwaarlozing, agressie in de wijk, vechtrelaties, pestproblemen, uithuisplaatsing en nog veel meer. Het leukste vond ik om te werken met veel verschillende etnische kinderen en vluchtelingen. Het is hier waar ik mijn methode ontwikkelde, en waar mijn boek zijn basis kreeg.
Omdat deze kinderen, vanwege hun taalachterstand, zich niet goed konden uitdrukken bij het formuleren van hun hulpvraag in de Nederlandse taal, wat zorgde voor miscommunicatie, voelde ik mij genoodzaakt hier iets op te vinden. Zo begon ik aan een lange weg van het ontwikkelen van een nieuwe methode met creatieve spelvormen, die heel geschikt bleek voor deze kinderen. Maar uiteindelijk bleek dit ook goed te werken bij alle kinderen en mensen met een verstandelijke beperking.
Toen ik stopte met werken had ik ongeveer 2.000 gesprekken gevoerd met kinderen van 4 tot 13 jaar, die woordelijk waren opgeschreven (met toestemming van deze kinderen). Ook het toepassen van de spelvormen, die dieper bij de kern van het probleem komen, en waarbij het kind ook zelf meehelpt aan het oplossen van zijn probleem, was voor zowel het kind als voor mij een manier om dichter bij de belevingswereld van het kind te komen, wat voor een goede vertrouwensband zorgde.
Zie voor meer informatie over mij en mijn methode mijn
website.
Publicaties