Cognitieve animatietherapie is het eerste boek waarin deze vernieuwende vorm van psychotherapie wordt beschreven. Een belangrijk uitgangspunt van de therapie is dat problemen waarmee cliënten te kampen hebben, zich in veel opzichten gedragen alsof ze een eigen leven leiden. De behandeling is er in eerste instantie op gericht dat cliënten hun identificatie met het probleem verminderen. Door het probleem met concrete middelen – onder meer interactieve computeranimaties – in kaart te brengen, leren cliënten strategieën herkennen en denkfouten verminderen. Daarnaast besteden therapeuten veel aandacht aan het leren voorzien in de vaak verwaarloosde behoeften die aan het probleem ten grondslag liggen.
Paul Camp voegt met de introductie van de evolutionaire functietheorie een nieuwe dimensie toe aan de psychotherapie. Uitgangspunt is daarbij dat achter alle gedachten, emoties en gedrag een ‘goede bedoeling’ schuilgaat die wordt ingegeven door evolutionaire processen. De theorie leidt tot nieuwe interventies, biedt een betere verklaring voor de werkzaamheid van bestaande interventies en integreert vrijwel alle vormen van reguliere psychotherapie in een logisch model.
Cognitieve animatietherapie is toepasbaar bij alle soorten problematiek en voor cliënten van alle leeftijden. Paul Camp heeft hiermee, in heldere bewoordingen en geïllustreerd door verschillende praktijkvoorbeelden, een inspirerend handboek geschreven, dat iedere hulpverlener, (ortho)pedagoog, psycholoog, student, beginnend of gevestigd therapeut gelezen moet hebben.