Organisaties proberen met sociale innovatie een antwoord te vinden op de uitdaging productiever te worden en tegelijkertijd een aantrekkelijke werkgever te zijn. Een flexibele organisatiestructuur en een optimale benutting van het arbeidspotentieel zijn van belang. Het veranderingsproces vraagt een andere stijl van leidinggeven en zelfstandig verantwoordelijk gedrag van medewerkers.
Temidden van de dynamiek van technologische ontwikkelingen, veranderende marktomstandigheden en optimale benutting van het arbeidspotentieel staat de bedrijfsmaatschappelijk werker.
Bedrijfsmaatschappelijk werk in ontwikkeling gaat over de expertise van de moderne bedrijfsmaatschappelijk werker en over de vraag hoe hij, met behoud van de kernwaarden van het vak, zijn hulp- en dienstverlening kan innoveren en profileren. Als deskundige op het gebied van sociaal functioneren, is zijn kennis en kunde juist nu van waarde voor medewerker en leidinggevende. Daarnaast moet hij meer dan ooit, als solist én als vertegenwoordiger van zijn professie, zijn eigen meerwaarde duidelijk maken en zijn diensten ‘verkopen’.Dit stelt hoge eisen aan zijn ondernemerskwaliteiten. Met de beroepsidentiteit als vertrekpunt beschrijft Baukje Schaafsma in dit boek de mogelijkheden een bijdrage te leveren aan welbevinden en duurzame inzetbaarheid in onzekere tijden. Dat kan niet zonder op resultaat gerichte samenwerking en profilering van de eigen dienstverlening.
Baukje Schaafsma is ruim dertig jaar werkzaam geweest in het bedrijfsmaatschappelijk werk, in de uitvoering, als deskundigheidsbevorderaar en op het gebied van vakontwikkeling.