Elke persoon die stottert, weet dat zijn stotteren niet altijd aanwezig is en dat je vaak ook vloeiend spreekt. Hoe kan dit? In dit boek wordt uitgelegd wat stotteren nu precies is en vind je praktische tips, oefeningen en opdrachten om anders met je stotteren om te kunnen gaan.
Daarnaast wordt door stotterende jongeren zelf verteld hoe verschillende factoren van invloed kunnen zijn op je spreken: wat je denkt, voelt, je fysieke gesteldheid, de mensen om je heen en de situatie waarin je zit. Zij vertellen over hun stotteren en hoe er mee om te gaan in het dagelijks leven. Thema’s zoals bijvoorbeeld: school, vrienden, verliefdheid, ouders en familie komen aan de orde.
Dit boek maakt inzichtelijk wat er allemaal met stotteren te maken kan hebben. Ook levert het een belangrijke bijdrage aan een positief zelfbeeld en het meer ontspannen met stotteren kunnen omgaan. Na het lezen van dit boek weet je in ieder geval een ding zeker: stotteren doe je niet alleen!
Ilanda de Dood is logopedist-stottertherapeut en begeleidt binnen Stotterinterventiecentrum Alkmaar mensen op hun weg naar vloeiender spreken en leven. Carla van Wensen heeft een praktijk voor Integrale Kindertherapie en stotterde zelf. Eerder schreef zij Stotterkit en Help…ik voel zoveel.
"..Door programma's die we gemaakt hebben, besef ik hoeveel impact stotteren kan hebben. Wees sterk en open zeg ik tegen mensen die stotteren. Want goede communicatie, hoe moeilijk die ook verlopen kan, kan vele drempels slechten. Daar helpt dit boekje zeker bij!"!"
Patrick Lodiers, Voorzitter BNN
Youtube-filmpje:
Interview met Ilanda de Dood over het boek "Stotteren doe je niet alleen"
Recensie NBD Biblion:
Stotteren doe je niet alleen, want er zijn meer mensen die stotteren. Ook de omgeving heeft er invloed op en als je alleen bent, stotter je meestal niet. Om mensen te helpen ontdekken waar hun stotterprobleem ligt, wordt uitgegaan van een model met vier factoren: denken, spreken, voelen en de omgeving. Na de bespreking van de werking van stotteren wordt ingegaan op bovenstaande factoren. Ook wordt een logopedie-stottertherapie beschreven. Alle hoofdstukken hebben opdrachten en oefeningen (sommige met ruimte voor het invullen van de antwoorden) die erop gericht zijn om meer controle op het stotteren te krijgen en er daardoor meer ontspannen mee om te kunnen gaan. In grijze tekstkaders staan uitspraken van jongeren van ca. 12 t/m 23 jaar met een stotterprobleem. Praktisch en duidelijk boek dat is geschreven voor jongeren die stotteren of op een andere manier met stotteren te maken hebben. Daarnaast ook bruikbaar voor bv. hulpverleners en ouders/verzorgers. Vanaf ca. 13 jaar.