Als er iets is wat docenten gelukkig maakt dan is het een klas vol met intrinsiek gemotiveerde, in de stof geïnteresseerde en hardwerkende leerlingen. Dit in tegenstelling tot de praktijk, waarin zich vele (nog) ongemotiveerde leerlingen in de klas bevinden. Een zes is goed genoeg, een vijf vaak het resultaat. Maar gelukkig: Motiveren is te leren.
Op basis van 38 jaar ervaring in onderwijs en leerlingbegeleiding en 15 jaren bestudering van de wetenschappelijke literatuur over motivatie biedt de schrijver van dit boek antwoorden op de vraag:
‘Hoe help je leerlingen hun motivatie (terug) te vinden?'
De lezer vindt in dit boek zowel suggesties vanuit de wetenschap ten aanzien van wat goed is om te doen en te laten als zeer concrete toepassingsvoorbeelden van de schrijver en zijn collega’s.
De essentie is terug te brengen tot enerzijds drie verhelderende vragen naar de persoonlijke doelen (Sterk versimpelt: “Wat wil je?”, “Wat doe je al?”, “Wat ga je doen om het gat tussen die twee te dichten?”) en dat op drie niveaus van diepgang (taak, proces, zelfregulatie) en anderzijds het aanpassen van de didaktiek aan de voor motivatie onmisbare en door elke mens gevoelde behoeften aan autonomie, verbondenheid en haalbaarheid van het doel. Vul dit aan met groeimindset bevorderende feedback (vooral complimenteren op proces en inspanning, niet op slim of knap) en je doet het maximale om leerlingen te motiveren.
Dirk van der Wulp was 38 jaar biologiedocent, 36 jaar klassementor en 25 jaar schoolcounselor. De laatste 15 jaar geeft hij daarnaast trainingen Oplossingsgericht Werken aan mentoren en schoolcounselors en de laatste vijf jaar ook de training Excellent Gemotiveerd voor docenten, mentoren en leidinggevenden.
Ga voor figuren, werkbladen en extra's naar de website motiverenisteleren.nl
"[E]en heel praktisch boek. (...) Het boek kent een hele duidelijke indeling, waarbij de eerste vier hoofdstukken gaan over de theorie en de onderzoeksresultaten die in meer of minder mate bruikbaar zijn om motivatie te vergroten: zelfdeterminatie, oplossingsgericht werken, feedback en groeimindset, In het vijfde hoofdstuk worden deze samengebracht. Elk hoofdstuk laat voorbeelden uit de praktijk zien en eindigt met een zeer bruikbare sectie ‘concreet in de klas’."
- Frans Droog (onderzoekonderwijs.net)
"Gisteren een leerzaam symposium bijgewoond met enkele collega's van Aventus. Dirk van der Wulp vertelde meer over studenten motiveren, waarbij ik zelfs de mogelijkheid kreeg te ervaren hoe een student zich voelt met zijn methodiek! Gave dag gehad en fijne praktische tips mee kunnen pikken, hou ik van!"
- Simone Umboh
"Ik heb je boek doorgenomen en ik ben onder de indruk.
GOED WERK!! Hoed af!"
- Louis Cauffman, wegbereider van het Oplossingsgericht Werken in Europa en internationaal bekend Solution Focused trainer
“Op basis van zijn ruime ervaring in onderwijs en leerlingbegeleiding en bestudering van de wetenschappelijke literatuur over motivatie biedt Dirk van der Wulp antwoorden op de vraag: Hoe help je leerlingen hun motivatie (terug) te vinden. (...) Met concrete tips voor iedereen die werkt met kinderen, leerlingen of studenten.”
- Uit een recensie van PCS Magazine, editie 2 2018.