Hoe creëer je de juiste omstandigheden waarin je je werk als hulpverlener of bemiddelaar zo goed mogelijk kunt uitvoeren? Ruth Willems, psycholoog en trainer, vatte de meest voorkomende vragen van hulpverleners die haar training volgden samen in een praktische procesbeschrijving. Voor vragen als ‘hoe blijf ik uit de strijd?’ en ‘hoe ga ik om met mijn eigen emoties in deze situaties?’ biedt zij handvatten, adviezen en interventies. Ook gaat zij dieper in op begrippen die nauw verbonden zijn met echtscheiding zoals loyaliteit, stress en trauma.
Aan de hand van voorbeeldgesprekken wordt duidelijk gemaakt hoe de theorie kan worden toegepast in een gesprek met cliënten. Met de geboden handvatten kun je de ouders en kinderen optimaal steunen en begeleiden. Want ouders kunnen deze steun goed gebruiken en kinderen hebben hun ouders echt nodig.
“Ruth Willems schreef dit boek voor hulpverleners en bemiddelaars bij echtscheiding. Het is een praktisch boek met heel veel casussen en praktijkvoorbeelden. Ze biedt handvatten en interventies, ook de vraag hoe hulpverleners zelf uit de strijd blijven komt aan de orde. Daarnaast gaat ze in op begrippen zoals loyaliteit, stress en trauma.”
- Uit een recensie van In de Wolken (maart 2020)
“Met welke praktische en professionele vraagstukken en dilemma's krijg je te maken wanneer je als hulpverlener, bijvoorbeeld als psycholoog, een echtpaar bijstaat in een echtscheiding? Dit zeer goed geschreven boek gaat daar gestructureerd op in. De auteur, die als psycholoog vijftien jaar ervaring met echtscheidingswerk heeft, geeft tal van nuttige adviezen om het proces van hulpverlening te bewaken, bijvoorbeeld door passende afspraken te maken. (…) Een literatuurlijst maakt verdere studie mogelijk. Een waardevol boek, bestemd voor (aankomende) hulpverleners.”
– Uit een recensie van NBD Biblion (november 2019)