Dit is geen lege dummy over Weetnietkunde. Het is een serieuze, nieuwsgierige ontdekkingstocht over een opvallend onderwerp. De werkelijkheid duwt ons met de neus op feiten die we niet kennen of niet begrijpen. Dat ervaren we in ons werk en privé en het voelt ongemakkelijk. De meeste mensen hebben een hekel aan onzekerheid, ze houden van controle. Maar als je onzekerheid en niet-weten verbeten te lijf gaat, wordt het alleen maar beroerder en soms zelfs overweldigend.
Onze zoektocht kan helpen, de complexe wereld waarin we leven en werken met meer ontspanning tegemoet te gaan. Het herkennen van mechanismen en patronen waar we in stappen – als individu en als groep of team – is een eerste stap. Vervolgens zoeken en vinden we mogelijkheden, om die reacties te vervangen door een andere kijk. Dat maakt het mogelijk met een open blik in de werkelijkheid te zijn zoals die zich aandient, in plaats van in de werkelijkheid die je graag zou willen. Wij menen dat dit gezond is, voor wie je ook bent en wat je ook doet. Niet weten is een blijvend thema. Dit boek nodigt je uit actief de Weetnietkunde te beoefenen!
"In een jaar burgemeesterschap in Heerlen heb ik twee crises en een stevig politiek debat meegemaakt. Dan besef je dat je niet alles weet. Ik was dan ook verheugd over het zeer prettig en leesbaar geschreven boek Weetnietkunde. Het beschrijft goed onderbouwd en met veel humor de problemen van bestuurders en managers bij hun dagelijkse besluiten, de valkuilen, maar ook hoe je vanuit je eigen kwetsbaarheid toch zo goed mogelijk in lastige situaties kunt opereren. Een handboek voor mensen die denken dat ze alles wel weten en een oproep aan ons allen om onze kwetsbaarheid te tonen en van daaruit betere besluiten te nemen."
- Drs. Roel Wever, burgemeester van Heerlen.
"Dit boek lees je niet in één adem uit. Dat is een compliment want het boek heeft veel te bieden. De auteurs geven een caleidoscopisch overzicht van onze omgang met iets weten en niet-weten, als individu of in een groep. Zij bepleiten een ‘bedachtzame’ omgang met de permanente en niet te vermijden situatie van onzekerheid en informatietekort. Het boek verheldert situaties die iedereen uit eigen ervaring wel kent en die uitnodigen tot persoonlijke reflectie. Een goudmijn voor leidinggevende, adviseur, trainer en coach. Maar ook iedere professional zal dit boek met vrucht kunnen gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling en groei. "
- Dr. Harm Klifman, schrijver van onder andere ‘Cicero leest Covey’.
"Een bemoedigend boek. De auteurs bieden een kader en opties om ongemak te begrijpen en te verdragen. In mijn optiek zijn dit belangrijke vaardigheden voor eigentijds leiderschap. Het boek geeft handvatten voor eenieder die met groepen werkt en het even niet weet."
- Alice Timmermans MEd. P-TSTA, algemeen directeur van de TA academie.
In de media
"Het zal duidelijk zijn dat dit boek een echt reflectieboek is. Ook al geven de auteurs zelf geen reflectievragen, die komen vanzelf op. De auteurs dragen heel veel materiaal aan.(...) Hun kracht ligt in het ordenen, bereikbaar en toegankelijk maken van veelzijdig materiaal (Transactionele Analyse, Deep democracy, filosofie, psychologie, sociologie en zo nog meer), teksten uit alle windstreken, gelardeerd met illustratieve verhalen."
- Uit een recensie van Harm Klifman, november 2021.
''Een boek over weetnietkunde schrijven terwijl je je uitgebreid hebt verdiept in het verleden en religie en dus inmiddels heel veel weet, is een spannende uitdaging. Deze twee auteurs zijn daar goed in geslaagd. Beiden hebben ervaring in het lesgeven en het overdragen van kennis. Hoe leuk is het dat je als lezer deze twee personen samen treft terwijl ze schrijven over niet-weten, ogen- schijnlijk het tegenovergestelde van ‘-kunde’ en ‘-geleerdheid’.''
- Uit een recensie van TA magazine, maart 2022