Psycholoog zijn in een verpleeghuis is een mooi beroep, maar niet altijd makkelijk. Als psycholoog ben je specifiek opgeleid om gedrag te observeren, te analyseren en waar mogelijk te beïnvloeden, maar hoe doe je dit in een verpleeghuis? De problematiek van mensen met dementie, lichamelijke problemen of hersenletsel staat soms ver van de theorie van de studie. Dit boek laat niet alleen zien wat voor mooie uitdagingen je als psycholoog in een verpleeghuis hebt, maar verrijkt je ook met kennis en vaardigheden om deze mensen ook echt te helpen.
Dit boek heeft een praktische insteek om jou te helpen bij je werk als psycholoog, zoals een concreet stappenplan voor: indicatiestelling, diagnostiek, analyse van gedrag en een omgangsoverleg. Daarnaast beschrijft het boek de verschillende rollen die je als psycholoog hebt, zoals die van diagnosticus, individueel behandelaar, teambegeleider en het ondersteunen van naasten.
Belangrijk bij dit werk is het echt begrijpen van gedrag, maar ook het hebben van een goede samenwerking in de driehoek van bewoner, naasten en professionals. De visie die beschreven is in dit boek is analytisch en relationeel. Juist deze combinatie maakt het werk boeiend en ook zeer afwisselend.
Dit boek is allereerst geschreven voor psychologen in de ouderenzorg, maar is ook interessant voor iedereen die werkt en/of geïnteresseerd is in psychologie in het verpleeghuis.
Jannet van Klaveren werkt als GZ-psycholoog en systeemtherapeut in de ouderenzorg sinds 2006. Ze heeft ervaring met het werken binnen de GGZ en het verpleeghuis en met diverse doelgroepen (mensen met niet-aangeboren hersenletsel, dementie, lichamelijke problemen of psychiatrische problematiek).