Klik op het logo voor Elena's youtube kanaal
Regie versterken in het onderwijs gaat over de invloed die leraren hebben op de ontwikkeling van hun leerlingen. Iedere leerling ontwikkelt zich anders. Waarom is dat zo en hoe kan je ervoor zorgen dat jouw leerlingen belangrijke vaardigheden en het vermogen om relaties aan te gaan zo goed mogelijk ontwikkelen? Jezelf zijn en professional zijn is het antwoord. Weten wie je bent en welke waarden je hebt, weten welk effect je handelen heeft op het denken en doen van jouw leerlingen. Handelen vanuit je gevoel en tegelijkertijd bewust bezig zijn met elke leerling.
In dit boek worden praktische handvatten gegeven om doelgericht met zogenaamde Regiefuncties van leerlingen aan de slag te gaan. Regiefuncties zorgen ervoor dat leerlingen zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gedrag en leerproces. Hierdoor leren leerlingen zichzelf kennen, ervaren ze dat ze keuzes hebben en krijgen ze meer zelfvertrouwen.
Daarnaast biedt het boek een model voor een onderwijskundig zinvolle relatie die passend en goed onderwijs voor alle leerlingen mogelijk maakt en de basishouding van de leraar versterkt. Een basishouding gericht op aandacht, veiligheid en perspectief, met oog voor de mogelijkheden en grenzen van de leerlingen en de school!
Klik hier voor de mindmap van Regie versterken in het onderwijs.
“Omdat het soms best lastig is om gericht met kinderen te praten tijdens een leerlinggesprek zal ik zeker gebruik gaan maken van het boek, met de daarbij behorende doelenbox. Zo kun je gericht met kinderen aan het werk om bepaalde doelen te halen. Het boek leest vrij gemakkelijk weg (…) uiteindelijk zal het bij mij in de kast komen als een boek wat ik als waardevol naslagwerk zal gebruiken.”
- Uit een recensie van VanjufMarjan (juni 2020).
"De doelgroep is de leerkracht van leerlingen van 4 tot 18 jaar. Het taalgebruik in het boek is laagdrempelig, de inhoud uiterst zinvol en waardevol. Mede door de voor de doelgroep herkenbare voorbeelden zal een leerkracht zich op pedagogisch gebied verder kunnen ontwikkelen."
- Uit een recensie van NBD Biblion (december 2019)