Omgaan met ADHD op school is samengesteld om kinderen en jongeren met ADHD te ondersteunen bij problemen op school. Het biedt niet alleen inzicht in wat de meeste effectieve strategieën zijn om hen te ondersteunen, maar ook waarom kinderen en jongeren met ADHD bepaalde problemen ervaren. Zodat een leerkracht met meer inzicht en begrip de beste methoden kan inzetten. De in deze gids beschreven evidence based methoden helpen leerkrachten en hulpverleners om kinderen en jongeren met ADHD te begeleiden naar een succesvolle schoolloopbaan.
Wat te verwachten van Omgaan met ADHD op school?
Barkley behandelt allerlei zaken waar deze kinderen en jongeren op school tegenaan lopen. [Vertaalster] Tirtsa Ehrlich ziet de lange rij van mogelijke, proactieve positieve interventies die Barkley beschrijft als ‘een lopend buffet’: als vakman of -vrouw voor de klas kies je wat bij deze leerling, bij jouw klas en bij jou als leerkracht past.
[…] een interessant boek, goed leesbaar, boordevol handige tips. Oók voor mensen die hun aandacht niet zo lang bij één onderwerp kunnen houden.
Anton Horeweg, leerkracht, gedragsspecialist (master SEN) en auteur van het boek Gedragsproblemen in de klas.
Dr. Russel A. Barkley is een klinische professor in de Psychiatrie, werkzaam in aan de Medische Universiteit van South Carolina en een internationaal bekend expert op het gebied van ADHD. Dr. Barkley is een klinisch wetenschapper, leerkracht en uitvoerend psychiater. Hij heeft meer dan 22 publicaties op zijn naam, waaronder vragenlijsten en handboeken. Hij heeft meer dan 275 wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken in boeken gepubliceerd gerelateerd aan ADHD. En hij is oprichter en editor van The ADHD report, een wetenschappelijk tijdschrift, dat al ruim 25 jaar wordt uitgegeven.
"Het boek is zo pakkend geschreven dat je als leerkracht echt zin krijgt om iets te gaan bedenken voor de kinderen en jongeren met ADHD om het beste uit hen te halen. Barkley geeft ook aan dat een van de belangrijkste dingen is om als leerkracht vooruit te denken. 'Denk hardop, denk vooruit' is een mooi beginsel voor zowel leerkracht als leerling. Verder staan er praktische hulpmiddelen in, zoals de 'schoolsituatie vragenlijst', waarmee je een duidelijk overzicht hebt van situaties waarin problemen kunnen ontstaan. Als deze lijst regelmatig wordt ingevuld, is goed te monitoren hoe het met het kind gaat. (...) Het boek sluit af met een overzichtelijk hoofdstuk over de werking van verschillende soorten medicatie die bij ADHD worden gebruikt. "
- Anneke Eenhoorn, psychotherapeut en klinisch psycholoog. Kind en Adolescent Praktijk , uitgave 4/2020
“Laat een boek vertalen door een vertaalbureau, en je krijgt een letterlijke weergave van de inhoud. Laat datzelfde boek vertalen door een deskundige, en je krijgt een boek met een meerwaarde. Dat laatste is nu precies wat uitgeverij SWP bereikt heeft door de Nederlandse Tirtsa Ehrlich – waarvan ik op mijn eerste boekenblog verschillende boeken over het omgaan met kinderen met ad(h)d aanbeval – de regie te geven over het vertalen van dit oorspronkelijk Engelstalig boek (…) Een aanrader voor elke leerkracht die zich snel en doeltreffend wil inwerken in de wereld van kinderen en jongeren met ADHD.”
- Uit een recensie van BOEKetje Onderwijs 2.0 (november 2020)
"De auteur is een gerenommeerd en zeer ervaren deskundige in de wereld van omgaan met ADHD-kinderen. De vertaalster heeft te Amerikaanse situaties hertaald naar de Nederlandse situatie, wat de herkenbaarheid ten goede is gekomen. (…)Een ongetwijfeld heel herkenbaar boek voor de leerkrachten van deze beweeglijke kinderen. Met concrete tips voor een juiste benadering door leerkrachten van ADHD-kinderen en -jongeren."
- Uit een recensie van NBD Biblion (oktober 2020)