‘Waarom bereik ik jongeren niet meer met mijn aanpak?’ Veel professionals die met jongeren werken worstelen met deze vraag, maar niet alleen zij. Ook bezorgde ouders en buurtbewoners begrijpen niet meer wat er met jongeren aan de hand is. De media berichten over groepsverkrachtingen, criminaliteit en andere excessen – en jongeren die zich daar niet mee bezighouden lijken er weinig problemen mee te hebben dat het gebeurt. De normen en waarden van jongeren lijken totaal veranderd. Hoe kan dat?
Bevond de straatcultuur zich tot voor kort aan de rand van de maatschappij, de laatste jaren heeft deze zich ontwikkeld van een subcultuur tot een opzichzelfstaande cultuur. Een cultuur die verschillen in maatschappelijke afkomst, leeftijd, etniciteit en andere subculturen overstijgt. Deze straatcultuur beïnvloedt grote groepen jongeren zo sterk dat ze zich totaal anders zijn gaan gedragen dan wij vanuit onze burgercultuur gewend zijn.
In Van de straat beschrijft Frank van Strijen de ontwikkeling van de straatcultuur vanuit sociologisch, cultureel en psychologisch perspectief. Aan de hand van vele voorbeelden geeft hij helder inzicht in de moeilijk bereikbare wereld van de jongeren van nu. Zowel de professional als de geïnteresseerde leek vindt in dit boek praktische handreikingen om de kloof tussen burgercultuur en straatcultuur te overbruggen.
Frank van Strijen werkt ruim twaalf jaar met jongeren, zowel in de grote steden als daarbuiten. Hij is oprichter van Jeugd enzo, een organisatie die ondersteuning geeft aan iedereen die (semi)professioneel met jongeren werkt. Als deskundige op het gebied van jongerenwerk en jeugdcultuur was hij te gast in Rondom Tien, Zembla, Schepper & Co en Het Elfde Uur.
'Frank van Strijen heeft ruime ervaring in het werken met dit type jongeren. Hij laat aan de hand van veel voorbeelden de straatwerkelijkheid zien. Zijn analyses zijn helder en concreet. U zult ervaren dat veel van zijn tips in de praktijk effectief zijn.'
Hans Kaldenbach, psycholoog, trainer, adviseur en auteur van diverse boeken over jongeren en straatcultuur, waaronder het boek Respect!
Artikel Nederlands Dagblad d.d. 6 juni 2009
Recensie CV Koers, maart 2010
Artikel De Pers d.d. 6 januari 2010