Gratis verzending

Jeugdigen in Aruba: hoe worden ze (niet) delinquent?

Empirisch gebaseerde voorstellen voor de aanpak van jeugddelinquentie in overeenstemming met het IVRK

Hellen A. van der Wal  

ISBN 9789088502422 | 292 pagina's | Hardcover | 1ste druk 2011
Deze uitgave is digitaal beschikbaar
op sociaaldigitaal.nl

Omschrijving

Op 17 januari 2011 was het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) in Aruba tien jaar van kracht. Op enkele persberichten na is dit jubileum geruisloos voorbijgegaan. Arubaanse kinderen wonen in een maatschappij waar het IVRK niet leeft en de implementatie van de verdragsverplichtingen in de nationale rechtsorde ver achterblijft.
Door medegelding van het IVRK te verzoeken heeft de Arubaanse regering zich verplicht in de ruimst mogelijke mate de fysieke gezondheid en de mentale, emotionele, cognitieve, sociale en culturele ontwikkeling van ieder kind binnen de eigen jurisdictie te waarborgen. Het is zeker niet in het belang van het kind op te groeien onder omstandigheden die een risico vormen voor (toekomstig) delinquent gedrag. Het VN Comité voor de Rechten van het Kind is dan ook van mening dat de lidstaten doelgerichte en systematische maatregelen moeten nemen om jeugdcriminaliteit te voorkomen.

Hellen van der Wal maakt in Jeugdigen in Aruba: hoe worden ze (niet) delinquent? duidelijk dat ontwikkelingscriminologische, pedagogische en juridische uitgangspunten met betrekking tot de aanpak van jeugddelinquentie convergeren. De ratio dat het jeugdstrafrechtsbeleid onderdeel moet zijn van integraal jeugdbeleid is gelegen in het feit dat ingevolge het IVRK de belangen van het kind immer centraal dienen staan. Gebruikmakend van de ontwikkelingscriminologische en pedagogische uitkomsten van dit empirische onderzoek naar risico- en promotieve factoren voor delinquentie kan een verdragsconforme benadering van jeugddelinquentie in Aruba geconcretiseerd worden. Anderzijds kunnen juridische argumenten worden gebruikt om concrete maatregelen die voortvloeien uit het IVRK te beargumenteren of af te dwingen. Een verdragsconforme benadering van jeugddelinquentie is daarmee in feite een juridische legitimatie voor de pedagogische/ontwikkelingspsychologische aanpak van gedragsproblemen.

Deze combinatie van een juridisch en een ontwikkelingscriminologisch perspectief is een waardevolle aanvulling op de hedendaagse kennis over jeugdcriminaliteit in Aruba, maar ook elders.