Alice van der Pas heeft twee van de eerst gepubliceerde delen van haar Handboek Methodische Ouderbegeleiding grondig herzien. Gedateerde discussies zijn geschrapt – maar níet de casuïstiek. Integendeel: die is uitgebreid en nu meer ‘gelaagd’ dankzij talrijke methodische en theoretische kanttekeningen. Terwijl de lezer Van der Pas dus aan het werk ziet, vanaf het eerste telefoontje tot en met het laatste adviesgesprek, begrijpt hij nu ook waarom zij zegt wat ze zegt, of juist níets zegt; doet wat ze doet, of even stil is.
Vanuit ouderschapstheorie en bufferdenken volgt de lezer op de voet haar aandachtig omgaan met de informatie die ouders presenteren, en hoe zij op zoek gaat naar verbanden die misschien nieuwe informatie opleveren, of een nieuwe betekenis. Dit informatie maken, zoals zij het noemt, krijgt een grotere plaats in deze uitgave, evenals de daarvoor benodigde ‘aandachtigheid’ oftewel ‘totaalaandacht’.
Voor de ervaren collega is dat begrip meteen herkenbaar; voor de beginnende lezer een eyeopener.
Dr. Alice van der Pas werkte ruim 30 jaar als ouderbegeleider, gezinstherapeut en opleider, en sindsdien publiceert zij over ouders en gezinnen. Zij richtte het tijdschrift Ouderschapskennis op en promoveerde in 2003 op de literatuurstudie A serious case of neglect: the parental experience of child rearing – om vervolgens het Handboek Methodische Ouderbegeleiding te voltooien. Zij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving een Lifetime Achievement Award van de International Family Therapy Association.
‘Als we opnieuw onze hulpverlening vorm zouden willen geven, dan moesten we met zijn allen dit boek ter hand en ter harte nemen. Met gedegen concepten geeft Van der Pas hier structuur en richting aan onze weerbarstige, dagelijkse praktijk.’
Jeanne Gerrats, systeemtherapeut, Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie Herlaarhof, Reinier van Arkel