Vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond kunnen in Nederland door hun omgeving ernstig worden ingeperkt in hun vrijheid. Sommigen krijgen bijvoorbeeld te maken met huwelijksdwang of huiselijk en eergerelateerd geweld. Ze kunnen er aanhoudende fysieke en psychische klachten door ontwikkelen. Hoe geef je als hulp- of zorgverlener goede zorg aan deze vrouwen?
Goede zorg aan vrouwen met een migratieachtergrond helpt je een open blik te ontwikkelen op situaties van vrijheidsinperking en dwang, en leert je hoe je de autonomie van je patiënt of cliënt kunt ondersteunen door samen nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. We bespreken niet alleen casussen uit de beroepspraktijk, maar ook de verhalen van vrouwen zelf over hoe zij leven met vrijheidsinperking, gender, en cultuur. Pas als je hun geleefde ervaringen, dilemma’s en leefwereld kent, kan je samen het gesprek en handelen goed vormgeven. In dit boek ontdek je gaandeweg dat verbeeldingskracht, zowel van professionals als van vrouwen, een sleutel kan zijn waarmee vrouwen meer zeggenschap krijgen over hun leven.
Dit boek is bedoeld voor (aankomende) hulp- en zorgverleners zoals sociaal werkers, huisartsen, psychologen, en schooldecanen die met deze problematiek te maken krijgen of er meer over willen leren. Maar het zal ook anderen die geïnteresseerd zijn in vraagstukken rond autonomie, vrijheidsinperking en dwang aanspreken.
Sawitri Saharso was hoogleraar Burgerschap en Morele Diversiteit aan de Universiteit voor Humanistiek en universitair hoofddocent bij de afdeling Sociologie van de Vrije Universiteit. Saartje Tack is universitair docent aan diezelfde afdeling, en Laurine Blonk werkt er als postdoctoraal onderzoeker.