Onbegrepen lichamelijke klachten, Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) komen veel voor. Het gaat om chronische pijnklachten (o.a. nek, hoofd, rug, spieren), fibromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom, post-whiplashsyndroom, chronisch vermoeidheidssyndroom, duizeligheid, hyperventilatie, overspannenheid, burn-out, lichamelijke klachten bij lichte depressie en angst en vele andere klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak gevonden kon worden. In Zakendoen met emoties geeft de auteur aan dat deze klachten berusten op een storing in het gebied waar psyche en lichaam samenkomen: het limbisch systeem. Een andere manier van kijken naar de psyche en anders omgaan met de oorzaak van deze klachten biedt een nieuw behandelperspectief.
De opbouw van het boek volgt de gebruikelijke methode van klacht via klachtverklaring naar behandeling. Begonnen wordt met de klachtenbeelden en de neurobiologische achtergrond hiervan. Hierna volgt een beschrijving van de belangrijke onderdelen van het limbisch systeem en de bijbehorende limbische functies. Bestaande verklaringen worden gewogen en de limbische verklaring wordt naar voren gebracht. De behandeling die uit de limbische verklaring voortvloeit heet de stressortherapie. Deze therapie richt zich op het opsporen van de stressor en het neutraliseren hiervan. Hierbij worden ‘zaken met emotie’ gedaan om de klachten te verhelpen.
Dit boek is geschreven voor psychosomatische therapeuten, huisartsen, psychologen, neurologen, psychiaters, andere paramedici en medici en voor iedereen die geïnteresseerd is in SOLK-problematiek. Marten Klaver is opgeleid als zenuwarts en was tot juli 2004 als neuroloog verbonden aan het Streekziekenhuis Midden-Twente in Hengelo. Hij heeft zich daarna verdiept in de werking van de emotie in de hersenen en in de toepassing van deze kennis bij de behandeling van SOLK.
In de media:
Medisch Contact (Juni, 2015)
Neuroloog Marten Klaver nam het op voor patienten die met moeilijk thuis te brengen klachten naar de psycholoog werden doorverwezen. Hij lacht vage klachten niet weg en legt uit hoe hij zijn patienten weer zelfvertrouwen geeft.
De Volkskrant, 15 augustus 2015
Klaver verbindt in dit toegankelijke boek recente neurobiologische inzichten met betrekking tot denken, voelen en gedrag met een oorzaakgerichte therapie en praktische gespreksvoering voor SOLK. Een eye-opener en onmisbaar voor ieder die met deze klachten en patiënten werkt.
Kees Meijer, psycholoog
In 'Zakendoen met emoties' legt Klaver de wezenlijke evidence based neurobiologische brug tussen lichaam en geest bij SOLK. Een verfrissende, pakkende, en vernieuwende, kijk op circa 50 procent van de klachten in de praktijk van huisartsen en de tweedelijns gezondheidszorg. Daarmee is dit boek een groot geschenk aan de medische en paramedische wereld en een must voor iedere zorgprofessional die patiënten met SOLK ziet. Daarmee kan dit boek een wezenlijke bijdrage leveren aan een biopsychosociale ommekeer en dus kostenbesparing in de zorg. Sleutelwoord hierin is Zelfsturing!
Enny Versteeg, Psychosomatisch oefentherapeut, Master Psychologie, Opleider Psychosomatiek HU, Innovator Zorg en Opleiding Psychosomatiek.
Ik denk dat de auteur niet weet hoe hij mij hebt geholpen. Door zijn verklaring voor SOLK is het voor mij duidelijk hoe mijn klachten zijn ontstaan. Nooit eerder werd dit zo aan mij uitgelegd. Het verschil in uitleg is enorm. Hopelijk kunnen andere mensen ook zo geholpen worden. Dat zou ik een ieder van harte gunnen.
Claudia de Vries, een ex - ernstige SOLK patiënte
Marten Klaver maakt duidelijk dat emotie een perspectief tot balans biedt. Zijn boek is een bevrijdend kunststuk, gestoeld op ervaring en nieuwe wetenschappelijke inzichten. Het biedt de geneeskunde een kans weer geneeskunst te zijn.
Cobie Baart, neuroloog ZGT Hengelo/Almelo
Ook interessant:
Alle therapeuten gehad?
Nekpijn, hoofdpijn, rugpijn, whiplash, vermoeidheid, duizeligheid, spierreuma, hyperventilatie