Hoe ga je om met moeilijke dingen die je overkomen? Hoe belangrijk zijn andere mensen voor je? Wat is er na de dood? Wat voor persoon wil je zijn als je oud bent?
Vragen waar geen pasklare antwoorden op zijn, maar die belangrijker zijn dan ooit. In deze tijd staan we immers zèlf voor de opgave 'betekenis' in het leven te ontdekken en vorm te geven. Zeker in de opvoeding kun je daar niet omheen.
Dit boek is bedoeld voor opvoeders, zowel ouders als beroepskrachten, die met (hun) kinderen van zes tot twaalf jaar vragen over het leven willen onderzoeken. Door verhalen uit jeugdliteratuur en mythen, creatieve activiteiten en gesprekken kun je ontdekken wat betekenisvol voor je is. Zo zijn voor veel mensen verbindingen met anderen essentieel. Maar bijvoorbeeld ook jezelf willen ontwikkelen, leren accepteren wat je niet in de hand hebt, de natuur, helden en ideeën over leven na de dood kunnen onderdeel zijn van je eigen betekenisverhaal. Gewone dingen in het dagelijks leven vormen in deze aanpak wel steeds het aanknopingspunt.
- Bedenk een symbool voor zelfvertrouwen en klei hier een amulet van.
- Houd een verkiezing van de bijzonderste dieren die je kent.
- Maak een strip over het ontstaan van de aarde.
In dit boek vind je 21 themas met activiteiten waarin kinderen leren hun eigen betekenisverhaal te vertellen. De thema's zijn ook los te gebruiken, bijvoorbeeld bij een ingrijpende gebeurtenis die zinvragen oproept; thuis, in de klas, op de naschoolse opvang of in de jeugdzorg. Daarnaast bieden de activiteiten een mogelijkheid om onderwerpen die normaal gesproken zwaar of moeilijk lijken op een toegankelijke en speelse manier met kinderen te bespreken. In de handleiding in dit boek vind je aanwijzingen om kinderen hierin volop ruimte te geven voor hun eigen gedachtegang. Er is ook aandacht voor het begeleiden van gesprekken met een groep kinderen door beroepskrachten in een opvoedingssituatie.
Nanda van Bodegraven en Tamar Kopmels (K2, Brabants kenniscentrum jeugd) schreven eerder samen DenkExpres, filosoferen met kinderen en Kriebels in je hersens, activiteiten en gesprekken met jonge kinderen. Nanda van Bodegraven publiceerde daarnaast nog Spelenderwijs filosoferen met kinderen en Kinderen en
filosoferend ontdekken.
Kijk op 'wortels en vleugels' voor meer informatie.
Lees hieronder het artikel verschenen in Basisschool magazine