Wat te doen als je kind of naaste een eetstoornis heeft? Gelukkig is er inmiddels veel meer bekend. Dit boek vergroot kennis en inzicht en biedt vaardigheden die nodig zijn om je kind thuis te ondersteunen. Het boek geeft zowel praktische handvatten als strategieën om met stressvolle situaties om te gaan. Zo kun je je kind of naaste beter begrijpen en effectief ondersteunen. En komt dit ook de continuïteit van de behandeling ten goede.
In dit boek wordt de éffectief bewezen Maudsley methode, familie-therapie beschreven. Dit is de eerste en enige vaardigheidstraining die werkt. Daarbij geven de auteurs vanuit persoonlijke ervaring advies over een aantal lastige onderwerpen die kunnen spelen bij eetstoornissen als anorexia, boulimia en binge eating. Tot slot komen ook valkuilen die herstel in de weg staan aan bod. Zo word je zo goed mogelijk toegerust je kind of naaste te ondersteunen.
Dit boek is zowel voor professionals als voor ouders, partners en gezinnen die te maken krijgen met een eetstoornis van groot belang.
Professor Janet Treasure OBE, PhD, is psychiater, verricht onderzoek en verzorgt onderwijs aan het King's College London en is verbonden aan de South London and Maudsley NHS Foundation Trust. Gráinne Smith, auteur en oud-leraar, heeft vele betrokkenen gesproken, zowel professionals als mantelzorgers. Anna Crane is huisarts en heeft persoonlijk ervaring met een eetstoornis. Zij traint artsen in opleiding en huisartsen in het diagnosticeren en ondersteunen van patiënten met een eetstoornis.
Dit boek is in Nederland geïntroduceerd door Lot Sternheim PhD en Jojanneke Bijsterbosch MSc. Zij zijn als klinisch onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in eetstoornissen.
Medical Facts Samen de eetstoornis aanpakken
Ouders Centraal Samen de eetstoornis aanpakken
"De Britse auteurs (een psychiater, een leerkracht en een huisarts) schrijven een handboek met
trainingsmateriaal voor verzorgers die een relatie hebben met iemand met een eetstoornis. (...) Het boek is geïllustreerd met metaforische, cartoonachtige tekeningen en de dolfijnafbeelding op de boekomslag staat symbool voor begeleiding, coaching, aanmoediging en ondersteuning van degene met de eetstoornis. De rode draad is een psychologische interventie via drie onderwerpen: bewustwording, planning en uitproberen. (...) Voor diegenen die zich willen verdiepen in de aanpak van mensen met eetstoornissen. Een duidelijk en gemakkelijk leesbaar verhaal over de aanpak van eetstoornissen gestoeld op psychologische interventies."
- Uit een recensie van NBD Biblion
''Aanrader! Voor diëtisten vind ik dit boek top. Als je al veel patiënten met eetstoornissen behandelt, zullen veel aspecten je bekend voorkomen. Maar dan nog zal dit boek je nieuwe inzichten geven. Als je niet dagelijks patiënten met eetstoornissen ziet, kan dit boek je zeker behoeden voor valkuilen en je zelfverzekerder maken op dit terrein.''
- Uit een recensie van Nieuws voor diëtisten