Het inzicht is gegroeid dat veel kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking ingrijpende of traumatische gebeurtenissen meemaken. Dit kan veel klachten veroorzaken. Toch worden deze klachten nog te vaak niet gezien of niet goed behandeld met ernstig langdurig lijden als gevolg. Dat kan beter, daarom dit boek. Screening, diagnostiek én effectieve behandeling zijn mogelijk, ongeacht leeftijd of niveau van functioneren.
Niet alleen in de VG zorg maar ook in andere werkvelden is er veel handelingsverlegenheid op dit gebied. In de GGZ bijvoorbeeld zien we hoge prevalentiecijfers van mensen met een LVB, trauma en ernstige bijkomende problemen. Emotionele en gedragsproblemen worden vaak ten onrechte aan de VB of aan een andere stoornis toegeschreven, of behandelingen worden niet goed aangepast.
Dit praktijkboek geeft een overzicht van wat we uit wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaring weten over screening, diagnostiek en behandeling van trauma bij mensen met een VB. Welke signalen kunnen wijzen op trauma? Welke aanpassingen zijn nodig zodat interventies toepasbaar, veilig en effectief zijn? Hoe kan het netwerk betrokken worden? En wat betekent het als er ook sprake is van autisme? Dit boek geeft handvatten voor de dagelijkse praktijk.
Het boek is bedoeld voor professionals werkzaam in de VG zorg, forensische zorg, jeugdzorg, onderwijs en GGZ (pedagogen, gz psychologen, klinisch psychologen, psychiaters, vaktherapeuten, HBO-geschoolde begeleiders, psychodiagnostisch werkers) die handvatten en tips willen zodat trauma bij mensen met een VB op tijd wordt gezien en goed wordt behandeld.
Liesbeth Mevissen is zelfstandig gevestigde klinisch psycholoog en docent met veel praktijk ervaring. Robert Didden is onderzoeker in dit werkveld.