Gratis verzending

BLOG | Stress in tijden van corona. Wat als spanning de overhand krijgt?


BLOG | Stress in tijden van corona. Wat als spanning de overhand krijgt?

Waarom raken sommige mensen zo gestrest van het coronavirus? En waarom vinden anderen het belangrijk om Corona te bedanken op Instagram? Ruth Willems geeft in deze blog antwoord. De auteur van Ik krijg het niet uit mijn hoofd - een praktisch boek dat hulp biedt na schokkende ervaringen op de werkvloer - deelt ook welke adviezen uit haar boekje zouden kunnen helpen als coronastress de overhand krijgt.

Waarom Corona alle aanleiding geeft om behoorlijk gestrest te raken:

 

 

-       Het kwam onverwacht.
Lang hebben we gehoopt en gedacht dat het wel mee zou vallen. Een pandemie van deze aard zag zowat niemand begin dit jaar nog aankomen.

-       Het maakt geen onderscheid.
Waar HIV en Ebola als een ver-van-je-bed-show kan voelen, Corona raakt ons allemaal.

-       Het heeft grote gevolgen.
Mensen kunnen serieus ziek worden en zelfs dood gaan. Financieel raakt het veel mensen snoeihard. De scholen en restaurants zijn dicht. Vakanties gaan niet door, het hele dagelijks leven verandert.

-       Het voelt machteloos
Er zijn nog zoveel vragen onbeantwoord. Hoeveel doden zullen er nog vallen? Wanneer kunnen we weer aan het werk? Hoe besmettelijk is het nu eigenlijk?

Wat zijn stressreacties na een schok?

-       Herbeleving
Steeds weer opnieuw aan denken en erover praten. Vaak helpt dit om de boel op een rijtje te krijgen.

-       Vermijding
Juist proberen er (soms) niet te veel mee bezig te zijn. Omdat het je anders overspoelt.

-       Verhoogde prikkelbaarheid
Omdat je alert bent op gevaar, wie weet gebeurt er nog meer of nog een keer.

Als je van de vermijding was, dan ben je een knapperd als dat nu ook lukt. De hele dag en overal word je geconfronteerd met de gevolgen. Herbeleving lukt dus wel, maar alles op een rijtje zetten, kan lastig worden. Deskundigen en leiders spreken elkaar tegen, landen trekken hun eigen lijn, verwachtingen en richtlijnen veranderen steeds. De stress loopt verder op.

Lichtpuntjes
Er zijn ook lichtpuntjes. We proberen met zijn allen zo goed als kwaad te dealen met de situatie. Wat helpt bij stress?

-       Actie ondernemen

-       Sociale steun

-       In beweging blijven

Mensen zetten ongelooflijk veel acties op. Deze crisis stimuleert saamhorigheid en creativiteit. Mensen bellen elkaar, vragen hoe het gaat. De artsen en verpleegkundigen krijgen alle lof en erkenning. Een broodnodige opsteker voor hen die zo hard werken. Mensen gaan nadenken wat nu echt belangrijk is, voelen zich dankbaarder voor wat er wel is. Een crisis zorgt vaak voor verdieping. Is dit het effect waarvoor het virus wordt bedankt?

En wat nu als de stress de overhand krijgt?
Om een schok te verwerken moet je er betekenis aan geven. Niet wegstoppen of juist te groot maken. Als dat niet lukt, dan gebeurt er vaak wat naars met je zelfbeeld en/of je wereldbeeld. Het risico loert. Mensen vragen zich af of de regering wel betrouwbaar is. Menen dat de wereld een gevaarlijke plek is waar je buitenlanders zo ver weg mogelijk moet houden. Er zijn mensen die zich realiseren door de opgelegde thuisisolatie dat zij zich niet thuis voelen binnen hun huwelijk. Of ze moeten toegeven dat hun kinderen vooral leuk zijn als ze slapen.

Omdat de reacties op het Corona virus precies volgens het boekje gaan (Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd), werken de adviezen uit het boekje misschien ook:

-       Besef dat je elkaar nodig hebt. Zorg goed voor jezelf en elkaar, bied steun aan, vraag er zelf om en accepteer het als je het krijgt. 

-       Doe iets waar je wel controle over hebt, zodat je je minder machteloos voelt.

-       Zoek afleiding op zijn tijd, check niet de hele tijd het nieuws. 

-       Blijf in beweging, houd je dagelijkse routine een beetje aan.

-       Omarm de inzichten die je opdoet in deze tijd.

Over ik krijg het maar niet uit mijn hoofd
Het boek Ik krijg het niet uit mijn hoofd is uitermate geschikt voor leidinggevenden en HR-personeel, omdat het hen helpt hoe om te gaan met medewerkers die iets schokkends hebben meegemaakt. 


10-04-2020