Kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking hebben meestal hulp nodig bij de verzorging. Vaak hebben zij meerdere verzorgers die intieme handelingen verrichten die door de kinderen meestal niet als zodanig worden ervaren. Dit kan leiden tot een onderontwikkeld besef van autonomie en lichaamsgrenzen.
Wolanda Werkman en Nynke Biegel-Slappendel ontwikkelden hiervoor de methodiek Cirkels van Nabijheid, waarmee kinderen leren zelf hun grenzen aan te geven.. Daarbij is begrip van afstand en nabijheid tot anderen een voorwaarde. De methodiek is inzetbaar voor het aanleren van diverse vaardigheden. Privacy, intimiteit, seksuele ontwikkeling en voor jezelf opkomen zijn concepten die makkelijker te begrijpen zijn binnen de kaders van de Cirkels.
Na een uitgebreide casus volgt een theoretische onderbouwing van de methodiek. Vervolgens leren kinderen in tien bijeenkomsten met een speelse opzet onderscheid te maken tussen mensen die heel nabij mogen komen en mensen die verder van hen af staan. Cirkels van Nabijheid is een heldere methode die kinderen met een beperking op weg helpt naar autonomie
Uniek aan Cirkels is dat het de ontwikkeling van lichaamsbesef en autonomie combineert met het aanleren sociale regels en daarmee niet alleen de symptomen aanpakt maar ook de oorzaak van het probleem. Op 9 november hebben de auteurs door deze behandeling de IPSEN revalidatie innovatieprijs 2017 in ontvangst mogen nemen.
Cirkels van Nabijheid is geschikt voor kinderen van 4-18 jaar met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Deze kinderen hebben vaak een beperkte lichaamsautonomie omdat ze gewend zijn dat meerdere personen intieme handelingen met ze verrichten, thuis, op school of in zorginstellingen.
Klik hier voor meer informatie over het boek
Werken met Cirkels van Nabijheid
Voor het werken met de methodiek is een aantal hulpmiddelen ontwikkeld die samen met het methodiekboek zijn opgenomen in het pakket Werken met Cirkels van Nabijheid. Meer informatie over de set Werken met Cirkels van Nabijheid lees je hier!