Premier Mark Rutte verwacht dat Zwarte Piet de komende jaren uit beeld gaat verdwijnen, onder druk van het maatschappelijk debat. Maar op welk debat doelt hij?
Een debat is een gedachtewisseling, een gesprek van mensen met verschillende meningen. Niet per se om tot overeenstemming te komen, maar toch tenminste om naar elkaars standpunten te luisteren, de voors en tegens van zienswijzen op tafel te krijgen en wederzijds begrip te ontwikkelen.
Een debat vraagt om gesprekspartners die naar elkaar luisteren, die elkaar vragen stellen en antwoorden geven. Nodig zijn mensen die de ambitie hebben elkaars ‘waarom’, ‘wat’ en ‘hoe’ te begrijpen en die bereid zijn om standpunten te veranderen, als argumenten daartoe aanleiding geven.
Eerlijk gezegd zie ik vooral dat het debat wordt vermeden. Aan de ‘aardige en lieve’ kant van onze samenleving, omdat een stevig gesprek al snel als te bedreigend en onveilig wordt ervaren. Aan de ‘polariserende’ kant doordat mensen het eigen gelijk van de daken schreeuwen en enkel in gesprek gaan met gelijkgestemden.
Zo bepaalt het gekrakeel van elkaar opvolgende monologen, onze koers en niet het debat. Daarom Mark, goed idee zo’n maatschappelijke debat!
Een column van Jos van der Horst. In aanloop naar 1 september, wanneer zijn boek Onze vrijheid zit in een wurggreep verschijnt, publiceert hij prikkelende columns. Van der Horst (1956) is een veranderkundige en marketingmanager met een jarenlange ervaring in het publieke domein.
Meer weten informatie over Onze vrijheid zit in een wurggreep is te vinden via de link.