Liefst 75% van de Nederlandse medewerkers zou het hun leidinggevende niet vertellen als zij een psychische aandoening hebben, zoals ADHD, autisme en/of een depressie. Dat blijkt recent onderzoek van de Tilburg University. Hoe ga je hier als leidinggevende mee om en hoe zorg je voor een veilig werkklimaat, waarin ruimte is voor openheid over een psychische aandoening?
Eerst over het onderzoek dat begin augustus is gepubliceerd. De belangrijkste reden om een werkgever niets te vertellen over een psychische aandoening is schaamte en angst voor en negatief effect op loopbaan.
Evelien Brouwers ziet dat veel mensen met psychische beperkingen voor een duivels dilemma staan. "Met openheid kun je soms op meer begrip rekenen”, vertelt Brouwers in gesprek met NU.nl. De hoogleraar psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid aan de Tilburg University leidde het bovengenoemde onderzoek. ,,Maar er kunnen ook negatieve gevolgen zijn als ontslag, discriminatie of stigmatisering", aldus Brouwers.
Benieuwd wat je werkgever zelf kan doen als iemand een ‘probleem’ heeft en hoe je met de verschillende personen uit jouw organisatie om moet gaan? Bijvoorbeeld met moeilijke karakters. Bekijk dan de onderstaande boekentips. Deze helpen je als leidinggevende/ hr-professional op weg.
Werken aan amplitie (verschijnt in september)
Bestaande problemen oplossen en nieuwe voorkomen: bij veel organisatieveranderingen staat dat nog steeds centraal. In onze huidige tijd van snelle veranderingen, onduidelijkheid en onzekerheid zijn er echter andere uitdagingen. Mensen maken hierbij het verschil.
Amplitie is waar het allemaal om draait: het versterken van het welbevinden en het functioneren van medewerkers. Werken aan amplitie blijkt enorm waardevol, zowel voor medewerkers als vanuit bedrijfseconomisch perspectief. Het leidt tot meer plezier en motivatie, minder verzuim, minder verloop en meer productiviteit en innovatie. Ook draagt het bij aan betere dienstverlening, meer klanttevredenheid en hogere omzet.
Lees hier meer over het boek Werken aan amplitie.
Mindset
De wereldberoemde psychologe Carol Dweck van Stanford University heeft, na tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes, een baanbrekend begrip ontdekt: de kracht van onze mindset.
Dweck onthult onder meer wat alle goede ouders, leerkrachten, topmanagers en sporters al weten en laat zien hoe een simpel idee over de werking van de hersenen, liefde voor leren en veerkracht kan creëren, die de basis vormen voor prestaties op elk terrein.
Lees meer over het boek Mindset.
Bekijk hier ons gehele aanbod van management- en organisatie boeken.