De schappen van de supermarkten liggen vol ongezond eten gericht op kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van UNICEF. Liefst zeventig procent van de onderzochte producten bevatte te veel suikers, verzadigd vet of zout of te weinig voedingsvezels. De kinderrechtenorganisatie is dan ook niet verrast dat het kinderen vaak niet lukt om te kiezen voor een gezonde keuze. Carla van Wensen kijkt hier niet van op en refereert daarbij aan fragment uit haar boek Opgroeien in evenwicht De titel en de inhoud zijn nog altijd zeer actueel.
“Alles in een kinderlijf hangt met elkaar samen. Hoe een kind zich gedraagt, wat het denkt en hoe het zich voelt heeft te maken met chemische -, motorische -, neurologische - en emotionele processen in zijn lijf en brein. Ook aangeboren factoren zoals persoonlijkheidskenmerken en hoe het kind met gebeurtenissen omgaat hebben hier invloed op, evenals de omgeving waarbinnen het kind opgroeit.
Wanneer een kind niet lekker in zijn vel zit, is dat soms iets van het kind zelf. Vaker heeft het te maken met de invloed van de wereld om het kind heen en hoe het kind hierop reageert. Niet alleen emotionele processen en communicatie spelen hierin een rol. Ook wat een kind krijgt aangeboden in de vorm van bijvoorbeeld voeding, beweging of de vaardigheden die het krijgt aangeleerd, bepalen hoe een kind zich voelt en gedraagt.
Oorzaken van klachten en problemen moeten dus zeker niet alleen gezocht worden bij het kind zelf. Wanneer de mensen om het kind heen zich bewust worden van de invloed die hun gedrag en emoties op het kind hebben, kunnen er veel problemen en klachten voorkomen of verminderd worden.” - uit Opgroeien in evenwicht
Lees hier meer over het boek Opgroeien in evenwicht.
Meer informatie over het onderzoek is en een weerwoord de supermarktbranche te vinden op de website van de NOS.