Als je publieke doelen financiert met private middelen, zorg dan voor openheid, schrijven Menno Bosma en Hans van de Veen. Het tweetal werd over een nieuwe trend (de social impact bond) geïnterviewd. Deze aanpak is uitermate succesvol. Dat blijkt al uit de eerste alinea van het NRC artikel.
Met een social impact bond van het ministerie van Justitie en onder andere ABN AMRO werden ex-gedetineerden naar werk of een opleiding geholpen. Een recent intensief inburgeringstraject voor statushouders (erkende vluchtelingen) in de Brabantse gemeente Veldhoven kostte 1,1 miljoen euro. Het geld werd bijeengebracht door ING en het Amsterdamse vermogensfonds Van den Santheuvel, Sobbe. Nadat een afgesproken aantal vluchtelingen werk had gevonden, betaalde de gemeente beide investeerders hun inleg terug, plus een bonus. Ook zorgverzekeraar CZ kiest voor een dergelijke aanpak en betaalt mee aan betere hulp voor ‘multiprobleemgezinnen’ in Den Haag. Verzekeraar Aegon en maatschappelijk investeerder FondsDBL stoppen geld in de re-integratie van langdurig zieke beroepsmilitairen.
Dit komt uit het artikel Prima als privaat geld voor publiek rendement zorgt met auteurs Menno Bosma en Hans van de Veen (NRC, 2021)
De belofte van de social impact bond is bedoeld als bijdrage aan het maatschappelijk debat over resultaatfinanciering. Dat debat staat nog maar in de kinderschoenen, terwijl de praktijk al een stuk verder is. Dit boek is een must voor iedereen die openstaat voor innovatie in de sociale sector, maar wars is van door winstmotieven gedreven juichverhalen.
De auteurs
De Dikke Blauwe - Nieuw boek over onderzoek naar social impact bonds
Duurzaam beleggen - Nieuw boek - de belofte van social impact bond
Zorg&Welzijn - Social Impact Bonds: gat in de markt voor gat in de maatschappij
De Dikke Blauwe - Journalistieke zoektocht: wordt de belofte van Social Impact Bonds ingelost?