Grote, traditionele sportbonden als de voetbalbond KNVB, de tennisbond KNLTB en de Hippische Sportfederatie voor paardensport kampen met teruglopende ledenaantallen. Mensen zijn wél meer gaan sporten, maar laten clubs links liggen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over lidmaatschappen van sportbonden die het AD heeft opgevraagd bij NOC-NSF. Mensen wijken uit naar hardlopen, wandelen en fitnessen, dat flexibeler is in te plannen. Hoe kunnen sportverenigingen inspelen op de veranderende behoefte en met welke middelen kunnen zij toch leden binden?
Met 22.000 lidmaatschappen minder ging de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) het hardst achteruit. De voetbalbond KNVB had in 2017 14.000 opzeggingen en de tennisbond KNLTB moet het met 12.000 lidmaatschappen minder doen. Volgens het Mulier Instituut, dat onderzoek doet naar sport, hebben ‘de meeste traditionele bonden het moeilijk’. “Mensen geven aan dat traditionele sporten teveel tijd in beslag nemen”, verklaart directeur Hugo van der Poel. “Volwassenen zeggen dat de verplichtingen van gezin en werk zich slecht verhouden tot de tijd die de sportclub van ze eist.”
Jan Janssens, Froukje Smits en Nico de Vos hebben vier jaar lang onderzoek gedaan naar de oorzaken en gevolgen van veranderingen in ledenbinding in de sport. Uit dit onderzoek is het boek Veranderende lidmaatschappen in de sport voortgekomen. Het boek richt zich in eerste instantie op medewerkers, bestuurders en ondersteuners van sportclubs en sportbonden, zowel de vrijwilligers als professionals. Zij zullen de problemen en uitdagingen in dit boek waarschijnlijk herkennen. Tegelijk kunnen zij hun voordeel doen met de praktische oplossingen die worden beschreven.
Daarnaast kunnen zowel beleidsmakers, politici en bestuurders op verschillende overheidsniveaus, als studenten en vakgenoten uit de wereld van sportonderzoek en -wetenschap, relevante kennis en inzichten ontlenen aan het onderzoek.