Er wordt vaak gezegd dat het niet gezond is om laat op de avond te snacken, maar er is tot op heden weinig onderzoek naar gedaan. Nu blijkt dat laat eten leidt tot een lager calorieverbruik, meer honger en ongewenste veranderingen in het vetweefsel. Dit lijkt het risico op obesitas te vergroten.
De belangrijkste spelers bij de regulering van het lichaamsgewicht (en dus het risico op obesitas) zijn calorie-inname, het aantal calorieën dat je verbrandt en moleculaire veranderingen in het lichaam, met name in het vetweefsel. Een onderzoeksteam van het Amerikaanse Brigham and Women’s Hospital uit Boston ontdekte dat het tijdstip van eten een grote invloed heeft op ons energieverbruik, onze eetlust en de moleculaire opbouw van ons vetweefsel.
Uit de resultaten bleek dat later eten ingrijpende gevolgen heeft voor het hongergevoel en de hormonen leptine en ghreline, die onze eetlust beïnvloeden en reguleren. Vooral het niveau van het hormoon leptine, dat een gevoel van verzadiging geeft, was structureel lager bij de deelnemers die laat aten in vergelijking met de vroege eters. De late eters verbrandden hun calorieën langzamer en er was meer vetaanmaak (adipogenese) en verminderde vetafbraak (lipolyse) te zien in de biopten, wat duidt op een veranderde genexpressie in het vetweefsel.
Bron: Scientias
Wil jij stoppen met snacken? Ons boek kan je hierbij helpen.