‘Ik geef lezingen waarin ik mijn ervaringen als adoptie- en pleegkind deel met iedereen die hier meer over wil weten. Ik wil uitdragen dat het, ondanks alles, goed is gekomen met mij. Nee, het is niet altijd makkelijk, maar ik kom er wel weer bovenop.’ Dit verhaal gaat over Mariel en Ravi.
Over geadopteerd zijn en vervolgens uit huis geplaatst worden, over opgenomen worden in een pleeggezin. Dit verhaal gaat over moeder worden en zijn en over pijn en onzekerheden die je voor altijd met je meedraagt. Maar bovenal gaat het over de liefde van een moeder voor haar zoon en omgekeerd. Een zoon die weet hoe belangrijk hij voor zijn moeder is omdat hij haar enige bloedverwant is.
Bij elkaar blijven is een weergave van intense gesprekken die de auteurs hebben gevoerd met mensen die op enig moment in hun leven te maken kregen met pleegzorg. Het waren gesprekken zonder vast draaiboek, die zijn opgetekend zoals ze zich voordeden. Gesprekken vol ontroerende momenten, verrassende wendingen en het benoemen van zaken die misschien wel bekend waren, maar toch nog ontdekt moesten worden.
Elkaar verhalen vertellen doet je beseffen dat je niet alleen bent en misschien begrijp je jezelf of elkaar beter na het gesprek.
Ahmed Marcouch (burgemeester van Arnhem): ‘Ik denk dat ik het verleden verwerkt heb op mijn eigen manier en misschien nog aan het verwerken ben. Het begint wel met het erover hebben en het verhaal vertellen.’
In dit boek zijn verhalen en portretten gebundeld van pleegkinderen, ouders, pleegouders, eigen kinderen van pleegouders en familie van pleegouders, waarin naar voren komt hoe dat gevoel van ‘wij horen bij elkaar’ is ontstaan.
BEKIJK HIER HET INKIJKEXEMPLAAR