Gratis verzending

Met jonge kinderen praten over seksueel misbruik


Met jonge kinderen praten over seksueel misbruik

Uit de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. worden nog steeds lessen getrokken. De nieuwste bevinding is schrijnend: seksueel misbruik van jonge kinderen is heel moeilijk vast te stellen. Volwassenen voelen ook een hoge drempel om na seksueel misbruik hulp te zoeken. Maar jonge kinderen hebben er zelfs de woorden nog niet voor, zo meldt het Parool. "Ze vertellen bijna nooit direct, uit zichzelf over het misbruik. Dus dan moet je op hele andere signalen letten," zegt Thekla Bosschaart, arts-onderzoeker van Amsterdam UMC, locatie AMC. Op dit moment is hier nog geen methodiek voor. Het is dus van groot belang om kinderen al jong te leren dat "hun lichaam van hen is. En dat niemand daar aan mag komen." Hoe kun je, als professional of ouder, in gesprek gaan met jonge kinderen over seksualiteit en seksueel misbruik?

Onderstaande uitgaven kunnen handvatten bieden in dergelijke situaties.

Om te beginnen biedt het boek De baas over je lijf een mooie basis om jonge kinderen te leren wat gewenst en ongewenst lichamelijk contact inhoudt. Met een duidelijke boodschap: Nee zeggen mag!

De therapeutische voorleesboekjes Blijf van me af! (eentje speciaal voor meisjes, de andere voor jongens) zijn vervolgens een concreet hulpmiddel bij het uitleggen en bespreekbaar maken van seksueel misbruik.

Met het verhaal in Daar zwemt Sonnie probeert Daniëlle Steggink (een psychomotorisch therapeut met veel ervaring met therapie aan jonge kinderen na seksueel misbruik) niet alleen kinderen, maar ook ouders woorden te geven voor ervaringen die zo ingrijpend zijn dat er moeilijk woorden voor te vinden zijn.

Niet alleen volwassenen, maar ook andere kinderen kunnen seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen. Het boekje Het is niet leuk biedt een therapeutisch verhaal over situaties waar kinderen andere kinderen misbruiken.


        


05-10-2018