Terwijl in Nederland gemiddeld 1 op de 5 mensen rookt, is dit in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) gemiddeld meer dan de helft. Dit komt niet alleen doordat cliënten met mentale gezondheidsklachten vaker roken, maar ook omdat medewerkers binnen de sector dit doen. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Volgens Aukjen Niewijk en Petra Reulings, inspecteurs bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, sterven mensen die roken gemiddeld tien jaar eerder dan mensen die niet roken. Binnen de ggz sterven mensen gemiddeld genomen zelfs 25 jaar eerder. Het is volgens hen dan ook van cruciaal belang om rokers in de ggz actief te wijzen op de gezondheidsrisico’s. Daarbij zouden professionals binnen de ggz ook vaker hun cliënten moeten wijzen op de werking van roken op hun medicatie en/of mentale problemen. Niewijk meldt ook dat er informatie beschikbaar is dat duidt op een vergrote kans op een latere depressie als men rookt.
Alhoewel veel instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg inmiddels een rookvrij beleid handhaven, zijn er nog steeds veel stappen te maken. Zo zou er nog te weinig aandacht zijn voor ondersteuning om cliënten en medewerkers in de ggz te helpen met stoppen met roken. Alleen door samenwerkingen aan te gaan met een huisarts, vitaliteitscoach of roken-coach kan de ggz in 2025 rookvrij zijn.
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer
Lees hier meer over onze boeken over roken en het veranderen van je leefstijl.
Uitgerookt!
Stoppen met roken zonder nieuwe verslavingen
Neil Devine
ISBN 9789085602446 | 102 pagina's
Lees meer & bestel!
Positieve leefstijlverandering
Wat elke professional moet weten over leefstijl- en gedragsverandering
Ingrid Steenhuis & Wil Overtoom
ISBN 9789088507489 | 168 pagina's
Lees meer & bestel!
Mindset
Verander je manier van denken om je doelen te behalen
Dr. Carol S. Dweck
328 pagina's | 9789088508097 | 11e druk
Lees meer & bestel!