Gratis verzending vanaf €20

‘Gekleurde brillen’-dagboek | Leer fouten maken


‘Gekleurde brillen’-dagboek | Leer fouten maken

De angst om fouten te maken, is bij kinderen soms hardnekkig. Maar leren en groeien doe je juist door te proberen. De kunst zit hem vaak in fouten maken niet te zien als falen, maar als experimenteren. Dat maakt alles lichter en weer speels. Doordat faalangst en perfectionisme ons hier in de weg zit, kloppen velen aan bij een kindercoach of bijvoorbeeld een intern begeleider of docent. Hoe ga je om met fouten en hoe leer je een kind kijken naar wat er wel goed gaat? 

Onderstaande oefeningen uit het Fabels van Vos werkboek helpen hierbij.

1)      Vos en het piekerende piepmuisje / ‘Gekleurde brillen’-dagboek

Het doel van deze oefening is om niet alles te geloven wat je denkt en te leren kijken naar wat er wel goed gaat. 

“De kleur van de bril die je opzet om naar alles om je geen te kijken, kun je zelf kiezen. Hoe fijner de gedachte, hoe lichter en kleuriger je bril is”, schrijft Margreet Verrij in het werkboek. “Je kunt jezelf trainen om makkelijker en fijner gedachten te kweken. Hoe? Door iedere avond je lichte en gekleurde bril op te zetten en terug te kijken op een dag.”

Hoe je verder kunt gaan met deze oefening en de oefening ‘De lat te hoog?’, die eveneens bij het piepmuisjes hoort, kun je hier gratis lezen.

2)      Vos en de mompelende schildpad

Het doel van deze oefening is om fouten maken te stimuleren en vooral moed (te?) kweken om fouten te durven maken.

 Met behulp van de oefening ‘foutenmaakmoed’ werk je hieraan. De vragen achteraf, zoals ‘Moest je lachen of wilde je de ander verbeteren?’, helpen je op weg.

Bekijk hier de hele oefening.

Over Fabels van Vos (voorleesboek)

In een kinderleven gebeurt er al zo veel. Soms worden kinderen hierdoor overspoeld, weten ze niet wat ermee te doen. Voelen ze zich niet erkend of begrepen. Vos maakt het allemaal mee tijdens zijn reis en zijn ontmoetingen, zoals gevoelens van verdriet en boosheid, geloven in jezelf, tot rust komen, gescheiden ouders, piekeren, rouw en verlies, houden van jezelf.

Met oefeningen, principes en technieken uit onder meer de creatieve therapie, de positieve psychologie, de cognitieve gedragstherapie, omdenken en NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), aangevuld met methoden die de auteur zelf heeft ontwikkeld en toepast in haar coachpraktijk, waarin jonge mensen (weer) dichter bij zichzelf mogen komen en eigen regie, persoonlijke ontwikkeling en bewustwording centraal staan. 

Heb je de smaak te pakken of wil je nog meer inspiratie voor oefeningen? In het bij Fabels van Vos behorende werkboek zijn diverse verdiepende oefeningen opgenomen.

Training Fabels van Vos | werkvormen en methodieken

In deze training krijg je een introductie van het nieuwe kindercoach- en voorleesboek Fabels van Vos waarin vele oefeningen, werkvormen, voorlees-audio’s en suggesties voor vragen worden aangeboden, passend bij de verschillende thema’s en verhalen die aansluiten bij de wereld van het kind.
Centraal staat de introductie van de methodiek ‘Emotional Freedom Techniques’, kortweg EFT, aangepast aan het kind.  
“Het wordt een inspirerende ochtend vol oefenen, zelf ervaren en verdieping, waarmee je je repertoire aan werkvormen en methodieken mooi kunt uitbreiden.

Lees meer & schrijf in via partner Logavak. Het werkboek en het voorleesboek zijn bij deelname inbegrepen.

 Enthousiaste reacties van collega’s over Fabels van Vos
"Het is een fantastisch boek om in de klas over gevoelens te praten. Het boek zet kinderen aan het denken dat ze zelf invloed hebben op gedachten en hun gedrag."
- Nienke Berbee, basisschoollerares

"In mijn praktijk kan ik zo een verhaal inzetten om een thema bespreekbaar te maken en richting te geven aan een consult."
Ester Neve, kindercoach

Voorleesboek bestellen? Klik hier!

Werkboek bestellen? Klik hier!


09-02-2024