Gratis verzending vanaf €20

Wieteke van Dort overleden


Wieteke van Dort overleden

Op 15 juli is Wieteke van Dort - een week na het overlijden van haar partner Theo Moody - overleden.

 

 

In 1997 verscheen het boek Lieve Luitjes bij Trude van Waarden produkties. Trude van Waarden die daarna als uitgever van onder meer het kinderboekenfonds bij uitgeverij SWP aan de slag was gegaan zegt hierover:

" Wat een lieve vrouw was dat. Wij hebben twee keer samen mogen werken. De eerste keer in 1996 met de voorbereidingen van de uitgave ‘Lieve Luitjes’, de verzamelde Indische liedjes. Het digitale tijdperk was nog niet aangebroken dus al het materiaal werd door de vormgever, mijn broer, gelithografeerd, opgemaakt en uiteindelijk op film gezet voor de drukker. Het waren prettige bijeenkomsten op de Mesdagstraat, heel relaxed. ‘Lieve Luitjes’ was een belangrijk project voor Wieteke die als Tante Lien de herinnering aan Indie tot het eind levend heeft gehouden.Het boek met teksten en muzieknotaties van 51 liedjes, krantenknipsels en sfeervolle foto’s, verscheen in 1997 ter gelegenheid van 25 jaar Tante Lien.

Later kwamen we elkaar weer tegen en opperde ze het plan om de liedteksten van Burny Bos en de muziek van Joop Stokkerman van de vergetelheid te redden. Het duurde even voordat dat vorm kreeg en heeft wellicht niet helemaal de vorm gekregen die haar voor ogen stond. Maar dat was ook wel een heel omvangrijk idee. Samen met Evelyn Akkermans en Molly Tellegen stelde ze een bundel voor de onderbouw van het basisonderwijs samen met de schat aan liedjes die voor het AVRO programma Radio Lawaaipapegaai geschreven en gecomponeerd waren. Die verscheen in 2020 bij uitgeverij SWP. Hun ruime ervaring als oud kleuterleidsters kwam daarbij goed van pas. Wieteke zingt, uiteraard nog fantastisch bij stem, alle liedjes op de cd.
‘Lieve Luitjes’ en ‘Lawaaipapegaai’  zijn twee bijzondere, tijdloze documenten die de herinnering levend houden aan creatieve grootheden en aan de onvermoeibaar creatieve Wieteke.  "

 

Bij de introductie van Lawaaipapegaai maakte ze het volgende filmpje:

Wieteke van Dort. Lawaaipapegaai from SWP Publishing on Vimeo.

 

Wieteke was een multi-talent die tot op hoge leeftijd bleef doorwerken. Zo trad ze voor ons in 2016 op bij het congres Leve Het Jonge Kind en kwam ze een paar jaar terug weer in de belangstelling in haar voorbereiding voor nieuwe TV series: zie 'Wieteke houdt er nog niet mee op' uit 2022.

Zoals zo vaak in de derde levensfase slaan ziektes toe en Wieteke werd hiervan niet uitgezonderd. De ziekte heeft uiteindelijk het pleit beslecht. Wij wensen haar kinderen alle sterkte toe in deze turbulente tijd waarin ook hun vader overleed.

 

 

 

 


16-07-2024