Gratis verzending vanaf €20

Het voorkomen van huiselijk geweld en de pedagogische rol van de samenleving


Op 21 november 2024 vindt het 11e Jaarcongres Huiselijk Geweld plaats in Ede, met als thema Schokdempers | School, wijk en zorgMicha de Winter (emeritus hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en auteur van Medemenselijk opvoeden) geeft een lezing over het voorkomen van huiselijk geweld en de pedagogische rol van de samenleving. Hieronder lees je meer over zijn lezing: 

Huiselijk geweld vindt weliswaar bijna altijd plaats in huis, maar heeft daar meestal niet zijn oorsprong. Er is immers veel bekend over maatschappelijke factoren die direct of indirect dat huiselijk geweld kunnen bevorderen dan wel kunnen voorkomen. Toch zijn beleid en interventies vrijwel zonder uitzondering gericht op wat er zich achter die voordeuren afspeelt, en schieten daarmee per definitie hun doel voorbij. 

In deze lezing gaat Micha de Winter (emeritus hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht) onder andere in op de sociale ecologie van kindermishandeling, dat wil zeggen de verschillende elementen van de contexten waarin mishandeling plaatsvindt. Er vallen ook belangrijke lessen te leren uit het grote onderzoek dat we enkele jaren geleden deden naar geweld in de jeugdzorg. Te denken valt aan de ‘agency’ van kinderen en jongeren, de beschikbaarheid van sociale netwerken rondom gezinnen en een houding van hulpverleners die eerder wordt ingegeven door een ‘capability’-benadering van ouders (welke ondersteuningsbehoefte hebben ze, wat hebben ze nodig voor een goede opvoeding?) dan een forensische benadering.

PROGRAMMA
MELD JE AAN VOOR HET CONGRES

De lezing is geïnspireerd op zijn recent verschenen boek Medemenselijk Opvoeden: samenlevingspedagogiek voor een hoopvolle en daadkrachtige generatie

Medemenselijk opvoeden
Samenlevingspedagogiek voor een hoopvolle en daadkrachtige generatie
Micha de Winter

€24,95  ISBN 9789085603276  |  168 pagina's 

 
LEES MEER & BESTEL


Dit boek ontvang je gratis bij deelname aan het 11e Jaarcongres Huiselijk Geweld.

18-07-2024