Gratis verzending vanaf €20

Meeste scheidingen worden na de zomervakantie aangevraagd


Meeste scheidingen worden na de zomervakantie aangevraagd

We zien de zomervakantie als een periode van ontspanning en plezier. Toch zien we uit onderzoek dat de piek voor het aanvragen van scheidingen in september valt. Vlak na de zomervakantie. Hoe komt dat?


Uit onder andere het onderzoek van TNS NIPO en gecertificeerdemediators.nl blijkt dat het besluit om te gaan scheiden het vaakst na de zomervakantie valt. Advocaten en mediators ontvangen in de maand september de meeste aanvragen. Op de tweede plaats komt januari, vlak na de feestdagen.

Er kunnen hier meerdere redenen voor zijn. De vakantie kan een tijdelijke afleiding zijn van de problemen binnen de relatie waardoor bij terugkeer de spanningen weer oplopen. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Omdat stellen meer tijd voor elkaar hebben tijdens de vakantie en constant samen zijn, kan sluimerende onvrede aan de oppervlakte komen. 

Daarnaast hebben gezinnen met kinderen vaak de neiging om de scheiding uit te stellen tot na de zomervakantie om de kinderen een onbezorgde vakantie te bieden.

Het is goed, ondanks de wens om uit elkaar te gaan, te blijven communiceren. Is het een tijdelijke oprisping of is het nu definitief voorbij? Een professional kan daarbij helpen, denk aan een relatietherapeut of een mediator. De relatie kan weer versterkt worden of ervoor zorgen dat de relatie tot een goed einde wordt gebracht en er goede afspraken over de zorg voor het kind of de kinderen komen.

Zoek je meer informatie over scheidingen? Er zijn tal van boeken over dit onderwerp verschenen. Niet alleen de partners gaan uit elkaar, bij een gezin met kinderen verandert de samenstelling van het gezin ook. Na het verbreken van de relatie krijg je mogelijk een nieuwe partner, met of zonder kinderen. Hoe ga je om met een samengesteld gezin? Het nieuwe gezin kan zich ook ontwikkelen tot een eenoudergezin of ontwikkelen tot een meervoudig gezin. De ontwikkelingen kunnen ook leiden tot veranderingen in de positie van (groot)ouders en kinderen. 

Boeken over scheiden

Meer boeken over dit thema voor professioneel of persoonlijk gebruik vind je hier.


22-08-2024