Gratis verzending vanaf €20

Luistertip | Prof. dr. Anja Machielse over 25 jaar onderzoek naar eenzaamheid


Luistertip | Prof. dr. Anja Machielse over 25 jaar onderzoek naar eenzaamheid

Anja Machielse doet al sinds de jaren negentig onderzoek naar eenzaamheid en sociaal isolement. Uit een onderzoek van Machielse naar welzijn bleek dat acht tot tien procent van de bevolking sociaal geïsoleerd leeft. Hoe is het mógelijk dacht Machielse. Waar zijn de vrienden, de familie? Ze besloot deze mensen uit het onderzoek op te zoeken.

 

Het bleef daar niet bij. Inmiddels houdt Machielse zich al 25 jaar bezig met onderzoek naar eenzaamheid en sociaal isolement. Ze was te gast bij de podcast Brainwash om te praten over haar onderzoek. 'Het zijn mensen zoals jij en ik. Je ziet het niet aan de buitenkant. Mensen praten er niet graag over.'

Uit een recent onderzoek uit 2022 gaf 49% van de volwassen bevolking aan eenzaam te zijn, waarvan 14% sterk eenzaam. Eenzaamheid komt voor in alle lagen van de bevolking en in alle leeftijdsgroepen, maar de kans op eenzaamheid is groter bij 85-plussers, bij mensen die gescheiden of verweduwd zijn en bij mensen met een lagere sociaaleconomische status. Sinds de jaren negentig zien we ook een toename van eenzaamheid onder jongeren.

Mensen die vereenzaamd zijn of in een sociaal isolement leven, staan letterlijk en figuurlijk buiten de samenleving. Ze zijn afgevallen omdat ze niet mee kunnen doen, of afgehaakt omdat ze niet mee willen doen. Machielse laat zien dat eenzaamheid en sociaal isolement ook iets van de samenleving vraagt.

Lees meer over haar onderzoek in het septembernummer van Sozio met het thema Afgeschakel. In dit nummer is er aandacht voor de mensen die om wat voor reden dan ook buiten de samenleving staan. Er is aandacht voor de variëteit maar ook aandacht voor kansen en mogelijkheden van sociaal werkers, wijkteams, eerstelijnswerkers, leerkrachten, familie en hulpverleners in het algemeen.

Ben je geinteresseerd in de komende editie van Sozio? Lees hier meer over de Sozio-special. Je kunt op deze pagina ook alvast jouw exemplaar reserveren.


30-08-2024