Er is geen eenduidige definitie van hoogbegaafdheid en ‘dé hoogbegaafde’ bestaat niet. Bij hoogbegaafdheid denken we in eerste instantie aan moeilijke concepten kunnen begrijpen en aan snel kunnen denken. Maar bij hoogbegaafdheid hoort ook overspoeld raken door prikkels en je noodgedwongen aanpassen.
Dat hebben de auteurs van Een andere kijk op hoogbegaafdheid allen zelf ervaren en vanuit deze ervaringen beschrijven zij – en bepleiten zij – een andere kijk op hoogbegaafdheid. Vanuit dit kader worden een aantal belangwekkende thema’s besproken: intelligentie, gedrag, prikkelverwerking, onderwijs en een andere kijk op onderzoek en tests.
Ook komt de stand van zaken vanuit de wetenschap aan bod en noteren zij een staalkaart aan ervaringen van jongere en oudere hoogbegaafden.
Aan het slot van elk hoofdstuk geven de auteurs uitgebreide tips en adviezen aan ouders, leerkrachten en kinderen om beter om te leren gaan met hoogbegaafdheid.
"Zowel voor hoogbegaafden zelf, als hun ouders en docenten, is het een waardevol boek. Met deze theoretische basis kun je in de praktijk zorgen voor meer begrip, herkenning en erkenning. Het is een hoopvol boek met handvatten die je kunt afstemmen op de persoon."