Prof. dr. Ido Weijers gaf in Trouw een interview naar aanleiding van zijn nieuwe boek Wat het zwaarst weegt. Hoe diep mag de overheid ingrijpen in het leven van jongeren die in de knel zitten? Zeker niet té diep, vindt Ido Weijers. In de essaybundel over de autonomie van jongeren beschrijft hij voorbeelden van kinderen en jongeren die om uiteenlopende redenen in de rechtbank moeten verschijnen. "De overheid walst te snel over de mening van kinderen heen." Bijvoorbeeld als het gaat over seksuele relaties met meerderjarigen die maar een paar jaar ouder zijn.
In het boek weegt Weijers af welke van de twee het meest gewicht heeft: de objectieve bescherming van het kind, of de eigen verlangens van datzelfde kind. Dat die twee soms botsen, blijkt uit de casussen in zijn boek. Kinderen in de knel willen soms iets heel anders dan ons het beste voor hen lijkt: dat ze weer naar huis mogen, hoewel ze daar ernstig werden verwaarloosd; dat ze weer mogen omgaan met de ouder die ze heeft mishandeld of misbruikt; dat ze spannende seks hebben met een veel oudere vriend; dat hun behandeling die misschien nog kansen biedt wordt stopgezet, omdat ze naar huis willen; of dat ze hulp krijgen om uit het leven te stappen, omdat het ze ondraaglijk zwaar valt. Maar ook ouders die hun kinderen inzetten in de influencer industrie.
Geïnteresseerd in dit onderwerp? Op 17 april 2025 vindt het congres Professionals en de autonomie van het kind plaats. Dit congres gaat over de balans tussen deze verschillende invalshoeken, die per situatie verschillend kan uitpakken. Voor alle beslissingen betreffende kinderen in de knel geldt dat er aandacht moet zijn voor het belang van het kind én dat er moet worden geluisterd naar de eigen mening van het kind en de mening van de ouders en andere nauw betrokkenen.
Bekijk het programma hier.
Deelnemers aan dit congres krijgen gratis het boek Wat het zwaarst weegt van Ido Weijers.
Professionals en de autonomie van het kind
ISBN: 9789085603764
240 pagina's
Prijs: € 29,9