Voor het eerst is op grote schaal onderzocht hoe Amsterdamse kinderen discriminatie en racisme ervaren in hun dagelijks leven. Kinderombudsman Annemarie Tuzgöl en onderzoekers van Stichting Alexander spraken met 73 kinderen (8 t/m 18 jaar) die op verschillende plekken in de hoofdstad te maken krijgen met racisme of andere vormen van discriminatie.
Negatieve invloed
Ze worden gepest en krijgen discriminerende opmerkingen van leeftijdsgenoten en volwassenen. Gediscrimineerd worden heeft in de kinderjaren een negatieve invloed op de mentale gezondheid, kan leiden tot sociale uitsluiting en slechtere schoolprestaties. Hoog tijd dat ouders en scholen hun verantwoordelijkheid nemen, racisme afkeuren en een sociale norm stellen: iedereen hoort erbij.
Om racisme te verminderen is het belangrijk dat docenten meer (historische) kennis opdoen over het onderwerp: dat helpt bij het herkennen van racisme en discriminatie.
Project mens helpt!
Van jongs af aan leren dat iedereen anders is, kan helpen. Het boek Project mens is bij uitstek geschikt.
In dit boek gaan Mei Li, Zula, Amir, Orlando en Saar met het project aan de slag. Ze onderzoeken met elkaar de verschillen en vertellen over hun ervaringen met vooroordelen en discriminatie.
Kinderen lezen over pesten, melanine, discriminatie, geloof en regels en je krijgt leuke weetjes uit verschillende culturen. Dat maakt Project mens een waardevolle toevoeging voor in de klas.