Gratis verzending vanaf €20

Onbegrepen gedrag bij jonge kinderen

Frank Studulski  

ISBN 9789085603757 | Paperback | 1ste druk | 5 november 2024
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

 

Professionals in opvang en onderwijs bij jonge kinderen voelen zich geconfronteerd met meer en meer kinderen die ‘onbegrepen gedrag’ vertonen. Het is niet duidelijk of het echt een verandering of toename is, of dat het een kwestie van beleving is. Er zijn ook veel verschillende verklaringen denkbaar. De coronapandemie wordt vaak genoemd, maar de ontwikkeling is al langer gaande. Eerder zou men kunnen denken aan meer gebruik van mobieltjes, opvoedingsonzekerheid, een onzekere wereld, het stelsel van opvang en onderwijs of de prestatiedrang.

Omdat de ontwikkelingen elkaar ook zouden kunnen versterken, is het ook niet makkelijk om een goede aanpak te bedenken.

Als het gaat om oplossingsrichtingen dan worden in de bundel een paar hoofdbenaderingen genoemd, zoals opvoedingsondersteuning, versterken van een pedagogische infrastructuur, ontwikkelen van specifieke voorzieningen, professionalisering en het veranderen van de organisatie van opvang en onderwijs.

Het meest plausibel is een versterking van de pedagogische infrastructuur waarin samenwerking en specifieke ondersteuning van ouders en kinderen een plek hebben. Normalisering speelt daarin een belangrijke rol.

In deze bundel staan bijdragen van verschillende auteurs die ieder een aspect van deze ontwikkeling belichten. De bundel is eigenlijk een uitnodiging voor meer onderzoek.

 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: