Het denken over leiderschap lijkt actueler dan ooit. Vooral als het niet goed gaat, in de politiek, in de voetbalwereld, in de zorg, klinkt de roep om nieuw leiderschap. De gedachten en uitspraken centreren zich dan vrijwel altijd rondom de individuele kenmerken van een geromantiseerde persoonlijkheid. De ideale leider vertoont vaak meer overeenkomsten met helden uit films en verhalen, dan met werkelijke personen in echte situaties. Onderzoeken en publicaties over leiderschap blijven vaak beperkt tot specifieke vakgebieden, terwijl juist de combinatie van onderzoeksresultaten en theorieën uit verschillende vakgebieden (zoals sociologie, ethologie en neurologie) interessante inzichten oplevert. Dit boek is het resultaat van een analyse van zeer veel, uiteenlopend onderzoek, interviews met en uitspraken van managers, bestuurders en toezichthouders en van de jarenlange ervaring van de auteur in verschillende bestuurlijke functies. Het levert interessante inzichten op en een bruikbaar en helder model om leiderschapsvormen en -capaciteiten mee te bepalen.
Het boek is bedoeld voor leidinggevenden (managers, bestuurders), beleidsmakers, politici, personeelsfunctionarissen etc., maar ook voor liefhebbers en professionals (hbo- en academisch niveau).
Echte leiders hebben geen behoefte om te leiden, maar wijzen de weg of ze zijn slechts de juiste mensen op de juiste plaats en juiste tijd, aldus de auteur. Zijn antwoord op die vraag is dit studieboek over leiderschap, verantwoordelijkheid en gezag. Het doel van deze frisse blik op hedendaags management en leiderschap is om alles in balans te houden en te verbinden. Het boek is een aangevulde en geactualiseerde versie van een uitgave uit 2011* (NBD Biblion, december 2021)
Media