Tijdens de Week van de Alfabetisering zetten verschillende organisaties, bedrijven en initiatieven zich actief in om geletterdheid onder Nederlanders te stimuleren. In Nederland zijn er namelijk zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden en zij hebben het steeds moeilijker om in de moderne samenleving te navigeren. Het centrale thema van de Week van de Alfabetisering is dit jaar: DURF!
In de strijd tegen laaggeletterdheid en analfabetisme zijn de jonge jaren van cruciaal belang. Op dit moment is de kans één op tien dat een kind laaggeletterd de maatschappij betreedt. Kinderen moeten daarom vanaf jonge leeftijd aangemoedigd worden hun taalvaardigheden te ontwikkelen. Durf jij verschil te maken door taalontwikkeling te stimuleren bij jonge kinderen? Dit kan bijvoorbeeld met het uitgebreide handboek Liefde voor letters en lezen (0-7 jaar) of één van de andere handboeken voor professionals die werken met kinderen.
Liefde voor letters en lezen
Handboek stimulering geletterdheid (0-7 jaar)
Werk jij met kinderen t/m 7 jaar en wil jij ook je steentje bijdragen aan de Week van de Alfabetisering? Stimuleer dan de taalvaardigheden van kinderen aan de hand van de leuke, creatieve spelletjes en concrete opdrachten die in het handboek Liefde voor letters en lezen worden beschreven. Voorbeelden zijn de spellen ‘Welke letter beeld ik uit?’ of ‘Een digitaal prentenboek maken’. De auteurs beogen met dit uitgebreide handboek een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van geletterdheid en daarmee de kans op laaggeletterdheid wezenlijk te verkleinen.
Voor wie nóg meer verdieping en verbreding zoekt, is er naast het handboek de bijbehorende website met 284 pagina’s aan inspiratie.
>> Meer informatie over dit boek
Praten doe je met z'n tweeën
Een praktiche handleiding voor ouders van kindren met een vertraagde taalverwerving
In Praten doe je met z’n tweeën staat de ontwikkeling van spreekvaardigheden van het jonge kind centraal. Het boek is geschreven voor ouders of verzorgers met kinderen die moeite hebben met taal en spraak. Via verschillende methodes en vaardigheden laten de auteurs zien hoe je dagelijkse momentjes kunt gebruiken om de interactie met je kind te stimuleren, bijvoorbeeld tijdens het eten, spelen, in bad gaan of aankleden. De auteurs zijn zelf spraak-taalpathologen, die op bijzondere wijze een brug slaan tussen de theorie (methodes die worden gehanteerd door deskundigen) en de dagelijkse praktijk. Het boek is rijk geïllustreerd en is toegankelijk zonder moeilijk vakjargon.
>> Meer informatie over dit boek
Leren praten met plezier
Een handboek om de sociale, spraak- en taalontwikkeling van kinderen te bevorderen
Leren praten met plezier is een fijn hulpboek voor ouders of professionals die de taalvaardigheden van (hun) kinderen willen bevorderen. Van baby’s in de eerste fasen van non-verbale communicatie tot jonge kinderen (tot 5 jaar) die hele zinnen kunnen praten. De verhaaltjes, casussen, tips en theorieën die worden behandeld, zijn gebaseerd op een door The Hanen Centre ontwikkeld programma, dat communicatie en dagelijkse interacties in alle ontwikkelingsniveaus centraal stelt. De prachtige illustraties maken het boek heel laagdrempelig.
>> Meer informatie over dit boek
Meer dan woorden
Meer dan woorden is een handboek voor ouders, therapeuten en leerkrachten van kinderen met ASS of moeilijkheden in de sociale communicatie.
“Meer dan woorden is een dik, maar heel vlot leesbaar boek met een duidelijke structuur en lay-out. De aangereikte adviezen sluiten nauw aan bij die uit de “Hanen-oudercursus” en zijn wetenschappelijk gefundeerd. Talrijke tekeningen verduidelijken de ‘theorie’. Dit boek is zeker ‘Meer dan een aanrader’!”
- Nieuwsbrief St@rtsein (september 2018)
>> Meer informatie over dit boek