Nederland is een braaf land waarin een positieve instelling, samenwerking en polderen met het compromis als ideale uitkomst, voorop staan. Protest, verzet en staken zijn grondrechten, maar doe het liever niet en houd het binnen de perken. Discussies worden al snel ervaren als te verhit en onveilig. In 2018 schreef ik mijn boek ‘Rebel met een reden’ als reactie hier op.
Ondanks de zorg om polarisatie, voert ‘lief zijn’ de boventoon in Nederland. Steeds vaker onder het motto 'voorkom overlast voor anderen’. En nu we ook emoties zoals verdriet, teleurstelling, angst, of gekwetstheid, daartoe rekenen, zijn er altijd anderen die overlast ervaren. Deze emoties komen steeds eerder. Ook in situaties die ons nog niet zo lang geleden koud lieten. Dat maakt van Nederland een heel braaf land, waarin Roxanne Hazes zichzelf geen klootzak mag noemen en haar lied ‘mama was een klootzak’ daarom noodgedwongen aanpast.
We zien dat zelfs bij onze meteorologen. Deze noemen vandaag een temperatuur van 29 graden tropisch en extreem. Zij kijken er zorgelijk bij. Tropisch? Extreem? Wel nee! Onze beleving verandert en daardoor wordt de bandbreedte van ‘acceptabel’ steeds smaller. Zo nemen we onze vrijheid in een wurggreep.
Een column van Jos van der Horst. In aanloop naar 1 september, wanneer zijn boek Onze vrijheid zit in een wurggreep verschijnt, publiceert hij prikkelende columns. Van der Horst (1956) is een veranderkundige en marketingmanager met een jarenlange ervaring in het publieke domein.
2. Mag ik even de trotse vader en oom zijn?
3. Corona, vertrouwen en autoriteit
4. Onze vrijheid zit in een wurggreep. 'Vrijheid brokkelt in snel tempo af'
5. Onze vrijheid zit in een wurggreep | Dit is toch niet jouw business?
Meer weten informatie over Onze vrijheid zit in een wurggreep is te vinden via de link.