In 2021 is het aantal geregistreerde drugsdoden in de Verenigde Staten met 30% toegenomen tot boven de 100.000 mensen. Dat zijn meer sterfgevallen dan alle verkeersslachtoffers en wapengeweld bij elkaar in de VS. De cijfers in 2021 zijn een verdubbeling van drugsdoden ten opzichte van 2015. Een vreselijke situatie waarbij je moet hopen dat in Nederland het nooit zo ver zal komen.
De meeste drugsdoden in de VS overlijden door een overdosis Fentanyl, een synthetische opioide - 50 x sterker dan heroine en 100x sterker dan morfine. Helaas wordt het middel vaak onbedoeld ingenomen, omdat drugdealers Fentanyl vermengen met andere stoffen en zo verhandelen. Opvallend in de statistieken is dat de meeste drugsdoden witte mannen zijn tussen de 25 en 55 jaar oud. Een overdosis aan opioïde wordt - indien tijdig vastgesteld - tegengegaan met Naloxon. De beschikbaarheid aan foute drugs is gigantisch en het is gemakkelijkerer high te worden dan een behandeling te starten.
VS versus Nederland
Als Nederland op hetzelfde pad zou zitten als de cijfers in de VS, sterven er circa 5300 mensen in ons land door drugs. Maar dat is niet zo. De cijfers in ons land zijn niet actueel bijgewerkt maar in 2018 waren er 'slechts' 224 doden, waarvan 104 door opiaten. In dat licht mogen we onze handen dichtknijpen.
Kennisbronnen
Kijk op sociaaldigitaal naar kennisbronnen over verslaving en drugs.
De drugsmonitor geeft inzicht in gebruik van soorten middelen
Het boek Deskundig door de verslaving: praktijken en dilemma's bij de inzet van ervaringsdeskundigheid biedt interessante kennis om het verslavingsprobleem aan te pakken. Daarnaast sluiten ook onderstaande boeken aan: