Gratis verzending vanaf €20

Samenwerken: waarom wil ik dit?


Samenwerken: waarom wil ik dit?

Professionals worden vakmensen door hun ervaring, alle situaties die zij meemaken en de lessen die zij dan leren. Dat geldt zeker voor de meest complexe en lastigste situaties waarmee zij te maken krijgen. Maar hoe kom je tot een goede samenwerking met bijvoorbeeld studenten, vrijwilligers, mantelzorgers, cliënten en patiënten en hoe kan je groeien als professional in het publieke domein? In een serie van vijf artikelen, aan de hand van stukken uit Werk samen! De professionele aanpak in het publieke domein, staat auteur Jos van der Horst stil bij deze vraag.

"Broodnodige samenwerking wordt vaak vermeden of dichtgetimmerd in procedures en regels", stelt Van der Horst. "Trainingen beïnvloeden en overtuigen behoren tot de populairste middelen, in de hoop dat ze grip opleveren. En hoe vaak zetten we niet alles op alles, zodat 'wij' de beslissende stem of doorzettingsmacht krijgen? Ongelijkwaardig samenspel is het gevolg en dat vergroot juist de kans op mislukking."

Dat kan ook anders, weet Van der Horst. "Professionals in het publieke domein kunnen in een diep betrokken en gelijkwaardig samenspel de krachten bundelen met elkaar, met cliënten, patiënten, leerlingen, studenten, deelnemers, klanten en met de bonuspartners die zij meebrengen. De partners, broers of zussen, kinderen, ouders, vrienden, buren of bijvoorbeeld vrijwilligers en mantelzorgers."

In een serie van vijf artikelen gaat hij hierop in! Een aanrader voor wie werkt in het publieke domein! Wil je meer lezen, bestel dan hier het boek Werk samen! De professionele aanpak in het publieke domein.

De artikelen zijn een selectie uit ‘Werk samen!’ De professionele aanpak in het publieke domein’ (Uitgeverij SWP 2023) van Jos van der Horst. 

 


31-10-2023