Een zorgwekkend aantal mensen is de afgelopen twee jaar definitief gestopt met sporten vanwege blessures. Uit cijfers van VeiligheidNL, RIVM in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 400.000 mensen om die reden zijn gestopt met sporten.
Bijna de helft van alle negen miljoen Nederlanders die in 2023 elke week een sport beoefenden kreeg een blessure. De meeste geblesseerden gaan na korte of langere tijd weer sporten. Toch zijn er opvallend veel sporters definitief gestopt. Hans Tol, hoogleraar sportgeneeskunde bij het Amsterdam UMC: “De cijfers rondom sportuitval door blessures laten zien dat er nog veel te winnen valt. De vraag is of we met effectieve preventie en een juiste diagnose en behandeling de uitval kunnen verminderen. Ik denk van wel. Het lijkt er namelijk op dat onze kennis op het gebied van preventie en behandeling van sportblessures nu nog onvoldoende wordt toegepast."
De meest gevoelige sporten? Voetbal, hardlopen en fitness. De knie is verreweg het meest geblesseerde lichaamsdeel, gevolgd door de enkel en de rug. Vooral hardlopers raken zodanig geblesseerd dat ze ermee stoppen. Bij hardlopers gaat het vaak om blessures door overbelasting die over een langere tijd zijn ontstaan. Ook relatief veel voetballers komen na hun blessure niet meer terug.
Dave Baars van hardloopschool Running Holland in Amsterdam merkt in een artikel van de NOS op dat het voorkomen van blessures een belangrijk onderdeel is bij het opleiden van trainers. "Bij de start van de training moet de trainer vragen of mensen ergens last van hebben." Klachten kun je niet voorkomen, maar de manier waarop je ermee omgaat, bepaalt of het een blessure wordt. Ook een goede techniek is belangrijk om je lichaam goed te gebruiken. De hardlooptrainer merkt ook op dat het vaak misgaat als mensen te ambitieus zijn en te snel inzetten op lange afstanden.
Ben je van plan zelf te gaan hardlopen of het hardlopen weer op te pakken na een blessure? Let er dan op dat je de training geleidelijk opbouwt. Daarnaast helpt het om spierversterkende oefeningen te doen ter ondersteuning van je looptechniek. Het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt om terug te komen en je jezelf niet gek laat maken door als beginner meteen sneller en verder te willen lopen.
Maarten Faas, looptrainer (licentie Atletiekunie) bij Run2gether, schreef een aantal boeken over hardlopen bij uitgeverij SWP. In zijn boek 10 kilometer hardlopen beschrijft hij hoe je op verantwoorde wijze kan beginnen aan hardlopen. In 26 weken bouwt hij stap voor stap op naar de 10 kilometer. Naast het trainingsprogramma geeft Maarten in korte informatieve hoofdstukjes uitleg over de trainingsleer en oefeningen.
Ben je al wat ervaren en zou je wat meer willen weten over wat een goed gedoseerde looptraining inhoudt? Ga dan aan de slag met het boek Heerlijk hardlopen. Maarten schreef dit boek voor sporters die zich willen verdiepen in het hoe en waarom van duurlooptraining. Wat zijn de werkzame factoren in de duurlooptraining? Wat weten we uit onderzoek over hardlopen? Hoe passen we dat toe? Wat zijn de basisprincipes voor effectieve looptraining? Hoe kunnen we die kennis uitwerken naar een gericht trainingsplan?
Op het moment is Maarten Faas samen met Helleen Ligtelijn bezig aan het boek 'Hoe loop ik een marathon? Over voorbereiding, training, doelen, trainingsschema's, mentale focus en motiviatie'. Ook in dit boek beschrijven ze hoe je verantwoord kan beginnen aan een marathon. Het boek verschijnt in 2025 bij Uitgeverij SWP.