Janusz Korczak
Janusz Korczak, pseudoniem van Henryk Goldszmit, (Warschau, 22 juli 1878/1879 - Treblinka, ca. 7 augustus 1942) was een Poolse kinderarts, pedagoog en kinderboekenschrijver.
In zijn opvattingen staan de gelijkwaardige positie van het kind, het respect hebben voor het kind centraal. Vele publicaties van zijn hand onderschrijven dat.
In 1912 startte Janusz Korczak in Warschau het weeshuis Dom Sierot waar hij op bijzondere wijze vorm gaf aan de opvoeding van kinderen.
Dertig jaar lang slaagde hij er met zijn medewerkers en kinderen in om met respect voor ieder kind een plaats te creëren waar zij tot hun recht konden komen. Zelfs toen zij moesten verhuizen naar het getto wist hij het geloof in een betere wereld te bewaren en dwars tegen alle geweld en onderdrukking in dat geloof in ‘de dag van vandaag’ vorm te geven. In 1942 koos hij er bewust voor om zijn kinderen niet in de steek te laten en hen te begeleiden op hun doodlopende reis naar Treblinka.
René Görtzen verzorgt in samenwerking met de Janusz Korczak-stichting een flink aantal vertalingen van de werken van Korczak om zijn gedachtengoed blijvend onder een groter publiek in Nederland beschikbaar te kunnen hebben. Uitgeverij SWP publiceert deze titels.
Over zijn laatste levensfase tot aan het einde in het ghetto van Warschau is een film gemaakt: (klik op caption-button om ondertitels aan te zetten)
Publicaties
Korczakiana deel 3
Gebeden van hen die niet bidden.
Vertaald en ingeleid door René Görtzen
In het Ghetto van Warschau.
Korczakiana deel 4